Tarimin Bugünü Ve Yarini, Bursa Ticaret Borsasi'nda Konusuldu

Tarimda sürdürülebilirlik ve dönüsüm odakli çalismalar yürüten Bursa Ticaret Borsasi, gelisim platformu olarak hayata geçirdigi Bursa TB Akademi’de "Tarimsal Arayis" Zirvesi’ne ev sahipligi yapti.

Tarimin Bugünü Ve Yarini, Bursa Ticaret Borsasi'nda Konusuldu
Iki oturumda gerçeklesen zirvenin konuklari, Ekonomi Gazetesi Köse Yazari Ali Ekber Yildirim ile kadin girisimciler Beyza Aydin ve Eda Halici oldu. Zirveye Bursa TB Yönetim Kurulu Baskani Özer Matli, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ismail Aslim, Meclis Baskan Yardimcisi Mustafa Aksu, Yönetim Kurulu Üyeleri Emrah Silmez ve Ilker Birgül ile Meclis Üyesi Mehmet Korkmaz,Borsa üyeleri, akademisyenler, ziraat odasi temsilcileri ve davetliler katildi.

Tarim sektörü hak ettigi degeri göremiyor

Zirvenin açilisinda konusan Bursa TB Yönetim Kurulu Baskani Özer Matli, tarim sektörünün, yalnizca ülkemiz için degil, tüm dünya için oldukça kritik ve bir o kadar da stratejik bir sektör oldugunu söyledi.

Tarim sektörünün gelinen noktada pek çok sorunla mücadele ettigini ifade eden Baskan Matli, "Dünyanin en verimli tarim arazilerine sahip olmamiza ragmen, iklim degisikligine bagli artan kuraklik, plansiz yapilasma, parçali arazi yapisi, girdi maliyetlerindeki artis, tarimda teknoloji kullaniminin azligi gibi çesitli faktörler nedeniyle tarim sektörü, hak ettigi degeri görememektedir" dedi.

"Bursa, tarim ürünleri ihracatinda istedigi noktada degil"

Bursa’nin sahip oldugu tarimsal üretim çesitliligi ve dünyaca ünlü gida markalariyla ayni zamanda önemli bir tarim kenti oldugunu vurgulayan Baskan Özer Matli, ahududu, deveci armudu, Bursa siyah inciri basta olmak üzere pek çok meyve ve sebze ürününde Türkiye’de ilk sirada yer aldigini kaydetti.

Matli, tarim alanlarinin giderek daralmasi, gida firmalarinin hizli kentlesme sonucu sehrin içinde sikisip kalmasi, gençlerin tarimdan uzaklasmasi, tanitim ve pazarlama eksikligi gibi pek çok nedenden ötürü Bursa’nin tarim ihracatinda istedigi noktayi yakalayamadigi ifade etti.

"Çalisma azminiz varsa asla pes etmeyin"

Açilis konusmalarinin ardindan düzenlenen ilk oturumda tarim sektöründe faaliyet gösteren genç kadin girisimciler Eda Halici ile Beyza Aydin, sektöre giris hikayelerini ve deneyimlerini paylasti. Çiftçiligin zorluklarina dikkat çeken Beyza Aydin, tarim girisimciligini içinde yanan bir ates olarak nitelendirirken, "Bir kadin olarak bahçede, arazide çalismak zorken hem genç olup hem de kadin olmak bu zorlugu biraz daha artiriyor. Ama eger ki fikriniz varsa, çalisma azminiz ve umudunuz varsa asla pes etmemelisiniz" dedi.

Tarim sektöründe markalasmanin önemine vurgu yapan Aydin, "Ülkemi kalkindirmak istiyorum çünkü ürettigimiz ve markalastigimiz sürece var olabiliriz" diye konustu.

"Iklim ve su krizine karsi önlem almaliyiz"

Bursa’nin Iznik ilçesinde 10 dönümlük arazide organik tarim yöntemleri kullanarak yaban mersini üretimi yapan Eda Halici ise, tarima ilgi duyan herkese öncelikle arastirma yapmalari tavsiyesinde bulundu. Tarimsal girisimciligi "Içinizdeki üretim aski" olarak betimleyen Eda Halici, iklim ve su krizine dikkat çekerek, "Sürdürülebilir olmak, dogayi ve çevreyi korumak bizim için oldukça önemli. Biz arazimizde damla sulama sistemini kullanirken, yagmur sularini da filtreleyip sakliyoruz. Kullanabilecegimiz her seyi geri dönüstürmeye çalisiyoruz. Dolayisiyla tarimla ugrassin ya da ugrasmasin herkesin iklim ve su krizine karsi birlikte önlem almasi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

Genç çiftçi eksikligi küresel bir sorun

Zirvenin ikinci oturumuna katilan Tarim Yazari Ali Ekber Yildirim, tarimin tüm insanlik için önemine vurgu yapti. Tarim sektöründe genç çiftçi eksikligine dikkat çeken Yildirim, “Bu sorun sadece ülkemizde degil, dünyada da var. Pek çok ülkenin en büyük sorunu genç çiftçinin olmamasi. Bunu desteklemek için de bayagi ciddi çabalar var. Çiftçi olmayinca bu sefer sirket tarimina geçiliyor. Aile isletmeleri dagiliyor, onlarin arazilerini sirketler aliyor. Dolayisiyla da bu durum ciddi bir arayisa neden oldugu gibi tarimda degisimi etkiliyor” dedi.

“Iyi bir planlama ile tarimda ciddi bir ihracatçi olabiliriz”

Türkiye’nin tarimda yas sebze ve meyve üretimi konusunda kendine yeterli oldugunu ancak yagli tohumlarda ve bakliyatta kendine yeterli olmadigini ifade eden Yildirim, iyi bir planlama ve çalisma ile bu konuda da kendine yeterli olunabilecegini söyledi.

Nisan ayinda çikan yeni yasa ile sözlesmeli üretim ve kullanilmayan arazilerin kiralanmasini öngörüldügüne deginen Yildirim, Türkiye’nin tarimda iyi bir planlama ile kendi kendine yetebilecegi gibi ciddi bir ihracatçi da olabilecegini vurguladi.

Sanayi ile övünürken tarimi unutmayalim

Bursa’nin sanayinin yaninda tarim ve hayvancilik konusunda önemli bir merkez oldugunu belirten Ali Ekber Yildirim, sanayinin ön plana çikmasiyla tarim arazilerinin tehdit altinda olduguna dikkat çekti. “Sanayi ile övünürken tarimi unutmamamiz lazim” diyen Yildirim, Bursa’nin zengin ürün çesitliligine sahip bir sehir oldugunu ve dogru bir planlama ile tarimda, sanayide ve turizmde potansiyelini daha da gelistirebilecegini ifade etti.

Yildirim, dondurulmus gida konusunda Bursa’da bir kümelenme oldugunu ve bu sektörün daha da gelistirilebilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA