Gelecegin Bütünsel Tip Yaklasimi Açiklamasi Fonksiyenel Tip

Saglikta artik hasta, hastaligi ile degil, hastaligi olusturan sebeplerle bir bütün olarak de degerlendiriyor.

Gelecegin Bütünsel Tip Yaklasimi Açiklamasi Fonksiyenel Tip
Türk Alman Jinekoloji Egitim, Arastirma ve Hizmet Vakfi Baskani Prof. Dr. Cihat Ünlü, fonksiyonel tip kongresinde yaptigi konusmada, kadin hastaliklari ve dogum alaninda sürekli yeni gelismelerin devam ettigini belirterek, “Yeni anlayis, hastayi hastaligi ile degil, hastaligi olusturan sebeplerle bir bütün olarak de degerlendiriyor. Bu yaklasim ‘fonksiyonel tip’ diye adlandiriliyor. Hastaligi tedavi ederken, hastaliga yol açabilecek durumlarin arastirilmasi ve bozulan fonksiyonlarin tamir edilmesi hedefleniyor. Fonksiyonel tibbi kullanarak, kendimizi onarmak, iyilestirmek ve yenilemek için gerek tabiatin aklini ve gerekse vücudumuzda var olan sistemleri kullanarak hastaliklari tedavi edebilir, biyolojik yaslanmayi tersine çevirebiliriz. Bunun için hayat tarzini degistirmek, vücutta eksikligi yasanan vitamin ve minerallerini yerine koymak gerekir” dedi.

Prof. Dr. Yaprak Üstün de, “Fonksiyonel Tip, hastaliklarin, rahatsizliklarin nasil ve neden olustugunu belirlemekte ve her birey için hastaligin temel nedenlerini ele alarak ve bütünü iyilestirerek sagliga kavusturmaktadir. Bütüncül tip uygulamalari, son yillarda kadin sagligi alaninda da bilimsel çalismalarda öne çikiyor. Bütüncül tip, hastaligin kök nedenini belirlemeye odaklanan sistem biyolojisi temelli bir yaklasimdir. Her ayirici tani, bireyin hastaligina katkida bulunan pek çok etmenden biri olabilir. Hastaligin niçin ve nasil olustugunu arastirir. Bu model, hastalari ve hekimleri birlikte çalismaya tesvik eden bireysellestirilmis, hasta merkezli, bilime dayali bir yaklasimdir” dedi.

Dr. Penelope McDonnell, gebe kalmayi planlayan bir kadin degerlendirilirken ele alinmasi gereken konularin diyet, kilo, egzersiz, hastalik öyküsü, stres düzeyi, bagirsak sagligi ve kullandigi ilaçlar olmasi gerektigini belirterek, “Gebelikte yesillikleri artirmasini tavsiye ediyoruz. Yüksek civa içeren ton baligi, kiliç baligi gibi baliklardan kaçinilmali, somon gibi düsük civa içeren balik tüketmelidir. Obezite saglikli bir gebelige engeldir ve erken doguma neden olabilir. Gebelik öncesi yapilmasi önerilen testler vitamin D, civa düzeyi, tam kan sayimi, tiroid fonksiyon testleri, kolesterol düzeyi, demir depo testleridir. Haftada 3 kez kalp hizini artiran egzersiz önerilmeli. Gebelik öncesi egzersizi hayatina sokmak önemli. Daha önceden egzersiz yapmayan bir kisi ise günlük 45 dakika yürüme aliskanligi edinmek mükemmel bir baslangiçtir. Uyku kalitesi ve stres düzeyi degerlendirilmeli. Günde 10-20 dakika meditasyon, bitkisel çaylar, yogayi güzel bir gebelige baslamak için öneriyoruz. Kullanilan ilaçlar mutlaka degerlendirilmeli, gerekirse uygun ilaçlarla degistirilmeli. Tarim ilaçlari, toksinler, plastikler, kozmetikler hayattan uzaklastirilmali. 1 ay detoks planlanmali, gebelik öncesi 2 ay kala detoks bitirilmis olmali. Diyette en az 2 litre su tüketilmeli. Sebze ve meyve tüketilmeli. Bitkisel detoks çaylari içilmeli” dedi.

Naturopatik tipta ilgilendikleri menopoz süreciyle ilgili de degerlendirmelerde bulunan Dr. Penelope McDonnell, kadinlarin, menopoza girmeden önce birçok sey yaparak vücutlarini güçlendirebileceklerini belirtti.

Menopozal geçis sürecinde uyku problemleri hastalarin önemli bir sorunu olduguna dikkat çeken Dr. McDonnell, “Horlama posmenopozal dönemde eklem agrilari ve kalp hastaliklarinda artik birlikte gidiyor. Uyku kalitesini artirmak çok önemli. Destek tedaviler magnezyum, melatonin doktor önerisiyle baslanabilir. Akupunktur, epsom, tuz banyolari, egzersiz, uyku kalitesini artirmaktadir” diye belirtti.

Kaynak: İHA