Bu Çilegin Pazar Sorunu Yok

Samsun’un Alaçam ilçesi Dürtmen Yaylasi’nda yetisen ve özel aromasi ile damaklara hitap eden çilek, pazar sorunu yasamiyor.

Bu Çilegin Pazar Sorunu Yok
Samsun’un Alaçam ilçesinde, Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, alternatif ürün tariminin yayginlastirilmasina yönelik uygulamaya koyulan ‘Çilek Yetistiriciligi Projesi’ çerçevesinde destek verilen çilek bahçesinde incelemede bulundu.

Müdür Ibrahim Saglam, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Senol Özcan ve ziraat mühendisleriyle birlikte proje kapsaminda ilk çilek deneme ekimi yapilan üretici Ilhan Güngör’e ait Dürtmen Yaylasi Vicikler Mahallesi’nde inceleme bulunup çilek topladilar. Bin rakimli Vicikler Mahallesi’nde hobi olarak basladiktan sonra ticari olarak çilek üretimine devam eden üretici Ilhan Güngör, müsteri ve pazar sorunu yasamiyor. Talepleri yetismeye çalisan Güngör, çilek alanlarini genisletmeyi düsünüyor.

Geçen 3 dönüm araziden 4 ton çilek hasadi yapan üretici Ilhan Güngör, “Hayvancilik ve tarimla ugrasiyorum. Yaklasik 8-10 yildir çilek bahçelerim oldu. Hobi olarak basladim, isi sonradan ticariye dönüstürdüm. Çesidimiz burada güzel bir verim verdi. 5 ay ürün aliyoruz. Aromasi ve kalitesi yüksek. Müsteri ve pazar sikintimiz yok. Benim gibi genç çiftçiler için ne yapabilirim düsüncesi yok. Çünkü aile katkisina ek bir gelir. Yapabilenler için güzel getirisi var. Ama mesakkatli bir is" dedi.



“Dürtmen Yaylasi’ndaki aromayi hiç birisi vermiyor”

Projenin uygulandigi tarlada incelemelerde bulunan Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "2020-2021 yilinda Dürtmen Yaylasi’nda 3 dönüm çilekle burada baslamistik. Daha sonra dedik ki Dürtmen Yaylasi’ni 2020-2026 yili üretim planinda geçen Samsun üretim planlamasi var. Burada her ilçede farkli ürünlerle öne çikmayi göze aldik. Çünkü her ürün her yerde olmuyor. Dolayisiyla da Alaçam ilçemizde de Dürtmen Yaylamizda çilegi öne aldik. Çünkü araziler çok engebeli, ayni zamanda küçük arazi parçalari. Dolayisiyla Sayin Valimiz de talimat verdi. Dürtmen Yaylasi’nda yerlesik olan köylerimizde çilegi öne alip, çilek ekimini artirmayi amaçladik. Bu vesileyle 2022-2023 yillari içerisinde yaklasik 13 dönüm ektirmistik. Bugün 2023 yilina geldigimizde toplam Samsun genelinde de yaklasik 150 dekar alanda 750 bin lira bütçeli DOKAP ile birlikte toplam 50 çiftçimize 3 dekarlik alanda, bunun 54 dekari da yine Dürtmen Yaylamizdaki çiftçilerimize destek verdik. Bugün Vicikler Mahallesi’ndeyiz. Burasi ilk deneme yaptigimiz yerdi. Çilegi burada öne almamizin sebebi su: Samsun ilimizde Çiftlik Caddemizde bile satilan çileklerin içerisinde Alaçam çilegi diye geçiyor. Dürtmen Yaylasi’nda rakim yüksek oldugu için aromasi var. Elbette Samsun’un her yerinde çilek olabilir ama Dürtmen Yaylasi’ndaki aromayi hiç birisi vermiyor. Alaçam’da Dürtmen Yaylasi’nda çilek alirken, asagida çeltik ve örtü alti tarimi, yani ovada çeltik ve örtü alti tarimi aliyoruz. Yine iç bölgelerimizde Samsun’un dogu alanlarinda da findik alanlarimiz. Her sey her yerde degil, her yer kendine göre ürün üretiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA