Edirne'de 'Lavanta Tarla Günleri' Renkli Görüntülerle Basladi

Edirne Valiligi öncülügünde ve Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü organizesinde 6’ncisi gerçeklestirilen "Lavanta Tarla Günleri" her yil oldugu gibi bu yil da renkli görüntülerle basladi.

Edirne'de 'Lavanta Tarla Günleri' Renkli Görüntülerle Basladi


Edirne’de tarimsal ürün çesitliligini arttirmak ve ekolojik turizme katki saglamak amaciyla ekimi yayginlastirilan lavanta için tarla günleri etkinligi düzenleniyor. Etkinlik için kentteki vatandaslarin yani sira birçok bölgeden de ziyaretçiler en güzel kiyafetlerini giyerek, mora boyanan tarlalarda fotograf çekilmeye geliyor. Dogal stüdyo olan lavanta tarlalari, fotograf sanatçilarinin da ilgi odagi oluyor.

Karaagaç yolu üzerinde bulunan Lozan Caddesi’ndeki çesit deneme tarlasinda gerçeklestirilen etkinlik bu yil da yogun ilgi gördü. 7’den 70’e herkes rengarenk kiyafetlerini giyerek mora bürünen lavanta tarlasina akin etti. Etkinlige katilan vatandaslar müzikler esliginde hem oynadi, hem de fotograf çektirerek bu ani telefonlarina kaydetti.



Istanbul’dan Edirne’ye gelin gelen ve etkinlige ilk kez katilan Elif Çakmak, çok begendigini ve her yil gelmeyi düsündügünü söyledi.

Edirneli Selda Altintas, Lavanta Günleri’ni mutlaka her sene gelmeye çalistiklarini ve bu festivale özel hazirlanarak geldiklerini ifade etti.

Hem fotograf çekilip hem de müzikler esliginde oynadiklarini belirten Altintas, yerinde duramadiklarini ve müziklere eslik ettiklerini ifade etti.



"Lavanta hem turizm hem de tarim açisindan çok önemli"

Etkinligin açilisinda konusan Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, lavanta bahçesinin hem örnek bir tarla oldugunu belirterek, bu tarlanin hem tarim hem de turizm sektörü açisindan oldukça önemli olduguna degindi. Edirne’nin kültür, tarim, doga ve turizm kenti olduguna dikkat çeken Vali Kirbiyik, "Edirne elde ettigi tarimsal hasila ile önemli bir sehir. Tarimsal üretimin devamliligini saglama noktasinda çeltik basta olmak üzere bugday, ayçiçegi, arpa üretiminde en uygun modelleri ve en uygun tohumlari üretip verimi mümkün oldugunca en üst seviyeye çekmemiz gerekiyor. Bunun için Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü gerçekten bugüne kadar birçok önemli projeyi basariyla hayata geçirdi, bu çerçevede de yine çok önemli projeleri sürdürmeye devam ediyorlar. Farkli alternatif ürünleri üretebilmek ve bunlari katma deger olarak toplumsal yarara dönüstürebilmek çok önemli. Bu anlamda biz lavanta üretiminin gelistirilmesini çok önemsiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyanin insanlarin etkilesimi açisindan çok önemli oldugunu aktaran Vali Kirbiyik, "Edirne bu tarz alanlarla birlikte zenginligine daha da zenginlik katiyor. Hemen yanimizda Istanbul gibi devasa bir metropol sehir var. Basta orada yasayan yaklasik 17 milyon vatandasimiz olmak üzere yine bölgemizde, çevremizden, Türkiye’nin her yerinden misafirlerimizi sehrimize bekliyoruz" diyerek herkesi bu etkinlige katilmaya davet etti.

Lavanta ekimine 2015 yilinda deneme ekimiyle basladiklarini söyleyen Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, lavanta üretiminin kent genelinde yayginlasarak devam ettigine degindi. Konusmalarin ardindan Vali Kirbiyik ve beraberindekiler sembolik lavanta hasadi yapti. Edirne’deki Lavanta Tarla Günleri 20 Haziran tarihine kadar devam edecek.
Kaynak: İHA