Wagner'in Kurucusu Prigojin, Rusya Savunma Bakanligi Ile Sözlesmeye Karsi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Ukrayna’da savasan gruplara Rusya Savunma Bakanligi ile sözlesme yapma talimatina karsi çikan Rus parali asker grubu Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin, "Bu savasa katilmaya basladigimizda kimse Savunma Bakanligi ile sözlesme yapmak zorunda oldugumuzu söylemedi" dedi.

Wagner'in Kurucusu Prigojin, Rusya Savunma Bakanligi Ile Sözlesmeye Karsi
Rus parali asker grubu Wagner’in kurucusu Evgeny Prigojin, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Rus ordusu saflarinda çatisan gönüllü gruplara ve parali asker gruplarina, “sagduyu, yerlesik uygulama ve yasaya" uygun hale getirmek için Savunma Bakanligi ile sözlesme yapmalari gerektigi yönündeki açiklamasina karsi çikti. Prigojin, "Anavatani savunmaya geldigimizde Baskan (Vladimir Putin) zaten bize sosyal güvencemizi vaat etti. Ben bugün varim yarin yokum. Elbette vatan görevini tamamlamis savasçilarimiz ve gazilerimiz için sosyal garantiler olmalidir. Ancak savasa katilmaya karar verdigimizde kimse bize Rusya Savunma Bakanligi ile sözlesme yapmamiz gerektigini söylemedi. Wagner PMC savasçilarinin hiçbiri utanç yoluna geri dönmeye hazir degil. Baskan’in (Vladimir Putin’in) buna bir çözüm bulacagini düsünüyorum" dedi.

Ukrayna’daki savasa dogrudan Rus ordusunun yaninda katilan Prigozhin, geçen yildan bu yana Savunma Bakani Sergey Soygu ve ordunun üst düzey yetkilileriyle, Ukrayna’daki Wagner güçlerine yeterli destek ve cephane saglamamakla ve dolayisiyla daha fazla kayip vermelerine neden olmakla suçluyor.

Öte yandan sözlesme de parali askerlerin yaralanmasi halinde ve çatismada öldürülmeleri halinde ailelerine tazminat verilmesi gibi maddeler yer aliyor. Putin’in talimati sonrasi Çeçen gruplar dahil birçok grup Rusya Savunma Bakanligi ile sözlesme imzaladi.
Kaynak: İHA