Kaçaga Karsi 'Yasa Disi Kapi Disi' Kampanyasi

Tütün Sanayicileri Dernegi, tütün mamullerinin yasa disi ticaretinin verdigi ekonomik ve toplumsal zarara dikkat çekmek amaciyla ‘Yasa Disi Kapi Disi’ kampanyasini baslatti. Kampanya kapsaminda, yasa disi tütün ticareti konusunda toplumsal farkindaligin artirilmasi hedefleniyor.

Kaçaga Karsi 'Yasa Disi Kapi Disi' Kampanyasi


Türkiye’deki yasal tütün mamulleri piyasasini temsil eden Tütün Sanayicileri Dernegi ile üyeleri PM, BAT, JTI ve I T baslattigi kampanya kapsaminda, Türkiye’de tütün mamulleri satis lisansina sahip 150 bin bakkalin destegiyle yasa disi tütün mamulleri ticaretinin sebep oldugu olumsuzluklara dikkat çekmek ve toplumsal farkindaligin artirilmasi hedefleniyor.

“Toplumsal farkindalik artirilacak”

‘Yasa Disi Kapi Disi’ kampanyasi düzenlenen basin toplantisi ile duyuruldu. Toplantinin açilis konusmasini yapan JTI Türkiye Kurumsal Iliskiler ve Iletisim Direktörü Zeynep Öztürk, ‘Yasa Disi Kapi Disi’ kampanyasinin önemli bir baslangiç oldugunu vurguladi. Öztürk, kampanya kapsaminda yapilacak çalismalarin hem toplumsal farkindaligi artirmaya hem Türkiye’de tütün mamulleri satis lisansina sahip 150 bin bakkalin bilinçlendirilmesine yönelik tasarlandigini ifade etti.



“Yasa disi ticaretin devlete faturasi 70 milyar TL”

Tütün mamullerinin yasa disi ticaretinin devlete 70 milyar TL’ye varan vergi kaybina mal oldugunu ifade eden PM Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren devletin yürüttügü basarili yakalama operasyonlarina ve sürdürülen kararli mücadeleye ragmen yasanan vergi kaybinin yaninda, bu ticaretin toplumsal etkilerine de dikkat çekti. Diren, “Denetimsiz bir sekilde üretilen ve satisi gerçeklestirilen yasa disi tütün mamulleri 150 bin bakkalin cirosundan yilda milyarlar çaliyor. Yasalara aykiri bir sekilde internet üzerinden veya tütüncü adi verilen ruhsatsiz satis noktalarinda gerçeklesen yasa disi tütün mamulleri ticaretinin toplam tütün mamulleri pazarinin yüzde 28’ine ulastigi hesaplaniyor. Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi (KOM) raporlarina göre, yasa disi tütün ve tütün mamulü ticareti terörizmin önemli finans kaynaklarindan birisini olusturuyor. Yine KOM’un 2021 raporunda ülkemizde tütün mamulleri kaçakçiliginda trendin yillar içinde degiserek, yurt disindan yasa disi yollarla sokulan sigaradan, doldurulmus makaron, bos makaron ve açik sarmalik tütüne evrildigi görülüyor” dedi.



“Ana sorun açik tütüne kaydi”

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kibris Genel Müdürü Alper Yüce, kaçak sigara ticaretinin 2014’te yüzde 20,7’ye çikmasini takiben devletin kararli mücadelesi, mevzuat düzenlemeleri ve etkili saha önlemleri sayesinde 2020 yili sonunda bu oranin yüzde 1,5’e kadar düstügünü ancak 2022 yili sonu itibariyle yüzde 6 seviyesine yükseldigini belirtti.

Yüce, “Son dönemde kaçak sigara trendinde tekrar bir artis görülse de günümüzde yasa disi tütün mamulleri ticaretinin büyük bir bölümünü 3 ana ürün grubu olusturuyor: Yasa disi açik tütün, doldurulmus makaron ve bandrollü tütünden hazirlanan makaronlarin toplam yasa disi tütün ticaretinin yüzde 25,8’ini olusturuyor. 2016 yilinda 6 bin civarinda olan yasa disi açik tütün ve dolu makaron satan noktalarin sayisi bugün yaklasik 20 bin’e ulasti” diye konustu.



“Mevzuat düzenlemeleri ile önemli kazançlar saglanabilir”

I T Türkiye Yönetim Kurulu Baskan Vekili/Ülke Müdürü Can Mentes de devlet tarafindan yürütülen mevcut operasyonlarin devaminin ve kapsaminin genisletilmesinin önemine dikkat çekti. Mentes, yapilacak bazi mevzuat düzenlemelerinin ve ilave denetimlerin yasa disi tütün mamulleri ticaretinin önlenmesinde önemli kazanimlar saglayacagini belirtti.



Mentes’in altini çizdigi ve ivedilikle hayata geçirilmesi için çagri yaptigi 3 basligi söyle siraladi: “Birincisi, izinsiz tütün ticareti için öngörülen hapis cezasinin yeniden 3-6 yila çikarilmasi. Ikinci olarak, yasa disi tütün mamulü üretim teçhizatlarinin internet ortaminda satisinin engellenmesi. Ve son olarak, yasa disi ticarette kullanilan araçlarin müsadere edilmesi.”

Yasa disi ticaret evrim geçirdi

Tütün Sanayicileri Dernegi’nin üyelerinin açiklamasina göre yasa disi ticaret evrim geçiriyor. Önceki yillarda yurt disindan gelen kaçak sigaralar söz konusuyken; günümüzde yurt içinde denetimsiz bir sekilde üretilip piyasaya sürülen açik tütün ve makarona doldurulmus tütün satisiyla mücadele ediliyor. Bu konuda devlet tarafinda ciddi denetim ve çalismalar sürerken, tüketicilere de çok büyük rol düsüyor. Hem Türkiye’de hem de yurt disinda bu konuda önemli çalismalar gerçeklestiren dernek üyesi firmalar, toplumun yasa disi tütün mamulleri konusunda bilinçlendirilmesi konusunda çalismalarini sürdürüyor.

Her 4 kisiden biri yasa disi ürün kullandiginin farkinda degil

Yasa disi olarak satin alinan tütün ve tütün mamulleri, yasa disi zincirin terörizme kadar varan farkli halkalarina finansal kaynak olusturuyor. Geçtigimiz yil Subat ayinda yapilan ‘Kaçak, Sahte ve Taklit Ürünlere Dair Tüketici Algisi’ arastirmasina göre yasa disi tütün tüketenlerin dörtte biri, yasa disi tütün veya ürün alirken bunun yasa disi oldugunun farkinda olmuyor. ‘Yasa Disi Kapi Disi’ kampanyasi ile özellikle bu noktaya dikkat çekilerek hem toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi hem de kayit altinda olmayan bir zincirin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kaynak: İHA