Ekonominin Ruh Sagligina Etkisi

Ekonomik unsurlarin kisinin ruh sagligini olumlu ya da olumsuz etkileyebilecegini dile getiren Psikiyatri Uzmani Sidika Oksay, “Elbette para mutluluk getirir ama bir yere kadar. Ancak parasizligin mutsuzluk getirebilecegi ise kesindir" dedi.

Ekonominin Ruh Sagligina Etkisi
Hayat pahaliligi, alim gücünün düsmesi gibi unsurlarin kisilerin psikolojisini olumsuz etkileyebilecegine; issizlik, düsük gelir, yoksulluk, borç ve kötü barinma gibi olumsuz sosyo-ekonomik durumlarin pek çok ruhsal rahatsizligin daha fazla görülmesine yol açtigina dikkat çeken Özel Ümit Batikent Hastanesi Psikiyatri Uzmani Doktor Sidika Oksay, ruh sagligi için sosyo-ekonomik faktörlerin de belirleyici oldugunu söyledi.



"Ekonomik depresyon görülebilir"

Kisinin alim gücünün azalmasinin; yasanan dünyada kendisini daha yetersiz, çaresiz ve engellenmis hissetmesine yol açacagindan kaygisini ve depresyonunu arttiracagini dile getiren Oksay, sunlari söyledi:

“Isin ilginci toplumun kaygisi da ekonomiyi geri etkilemektedir. Ekonomistler; toplumun kaygi seviyelerinin, ekonomik gerileme dönemlerinde artma ve ekonomik büyüme dönemlerinde azalma egiliminde oldugunun görüldügünü aktariyor. Kaygi seviyeleri yüksek oldugunda, insanlarin para harcama olasiligi daha düsük oldugundan satis ve dolayisi ile üretim düser, bu süreç uzadiginda issizlik artar, gelir daha da düser ve kisir döngü kirilamazsa ekonomik depresyon görülür.”

"Parasizlik mutsuzluk getirir"

Yillardir çesitli arastirmalarin konusu olan, insanlar arasinda zaman zaman sohbet konusu olan “Para mutluluk getirir mi” sorusuna da yanit veren Oksay, “Cevap; elbette para mutluluk getirir ama bir yere kadar ancak parasizligin, mutsuzluk getirebilecegi ise kesindir.” seklinde konustu.

Arastirmalarin; kisinin hayatini sürdürmek için gerekli temel ihtiyaçlarini ve toplumda onay gören ortalama konforun temini için gereken bir gelir limiti oldugunu ve o limite ulasincaya kadar artan gelire paralel olarak mutlulugun da arttigini gösterdigini aktaran Oksay, “Ancak bu limit asildiktan sonra gelir artmaya devam etse de mutluluk yükselmeye devam etmez. Dolayisiyla bir noktada, daha yüksek gelir, zamanla daha fazla mutluluk üretmez. Düsük gelir gruplarinda para mutluluk getirse de, gelir arttikça bunun bireysel mutluluga olan etkisi azalir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA