Trakya'da Ekili Alanlarda Rekoltenin Geçen Seneye Göre Artmasi Bekleniyor

Türkiye’nin tahil ambarlarindan Trakya’da ekim döneminde kurak geçmesi sebebiyle gelisiminde sikinti yasanan ekili alanlarda, mevsim yagislariyla rekoltenin geçen seneye göre artmasi bekleniyor. Kirklarelili üreticiler de bu sezon, geçtigimiz sezona göre yaklasik 2 kat verim bekliyor.

Trakya'da Ekili Alanlarda Rekoltenin Geçen Seneye Göre Artmasi Bekleniyor
Edirne, Kirklareli ve Tekirdag’da ekim döneminde yasanan asiri kuraklik sebebiyle gelisiminde riskle karsi karsiya kalan ekili alanlar, mevsimsel yagislarla artti. Kirklareli’nde de 1 milyon 200 bin dekarda ekili olan bugdayin gelisimi üst düzey seviyeye ulasti. Son yagislarla üreticiler verimin yaklasik olarak 2 kat artmasini bekliyor.

Kirklareli Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aksoy, kurak baslayan sezonda son yagislarin ekili alanlarda verimliligi artirdigini ifade etti.

Aksoy, “Kirklareli ilimizde yaklasik olarak 1 milyon 200 bin dekar alanda bugday üretimi yapiliyor. 900 bin dekar ve üstü bir alanda da ayçiçek üretimi yapiyoruz. Bu sene mevsime kurak girmistik ama yagislar düzenli bir sekilde geldi. Su anda bulundugumuz yer, Kayali köyü. Burasi bitkisel üretim anlaminda organik maddece toraklarin en zayif oldugu bölge. Arkadaki bugday tarlasindan hasatta yaklasik 350 ile 400 kilo bugday almayi hesapliyoruz. Normalde daha önce böyle alanlardan 200 ila 250 kilo anca alabiliyorduk. Kirklareli’nde su anda yaptigimiz hesaplamaya göre 740 bin ton bugday, 250 bin tona da yakin ayçiçegi hesabimiz var ama ayçiçekleri için çok erken arpa ve yulaf çesitleri ile ilgilide hasatlarimiz çok iyi özellikle havalarin serin gitmesi tane dolgulugunu, verimi artirdi" dedi.

Aksoy, tahillarda ülke açisindan bir sikinti olmayacagini beklediklerini söyledi.

Kaynak: İHA