Ögrencilere 'YKS' Tavsiyeleri

Izmir Ekonomi Üniversitesinin (IEÜ) uzman klinik psikologu Gizem Simge Kisa, 17-18 Haziran tarihlerinde yapilacak Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) katilacak ögrencilere tavsiyelerde bulundu. Sinav esnasinda terleme, titreme, kalp atislarinda hizlanma ya da karin agrisi belirtilerinin yasanmasi halinde kayginin asiri derecede arttiginin anlasilacagini belirten Kisa, bu tür durumlarda yapilabilecekleri aktardi.

Ögrencilere 'YKS' Tavsiyeleri
Üniversite hayalini gerçege dönüstürmek adina yogun bir çalisma dönemi geçiren milyonlarca ögrenci, YKS için geri sayima geçti. Adaylar, kariyer hedeflerine ulasmak için önlerindeki son asama olan YKS’de basarili olmaya odaklanirken, IEÜ’nün uzman klinik psikologu Gizem Simge Kisa’dan ögrencilere dikkat çekici uyarilar geldi. Sinav esnasinda terleme, titreme, kalp atislarinda hizlanma ya da karin agrisi belirtilerinin, kayginin asiri derecede artmasina isaret oldugunu vurgulayan Kisa, "Böyle bir durum oldugunda arkaniza yaslanin, dik bir sekilde oturun. Elinizi karninizin üstüne koyarak derin nefes alin, 3-4 saniye tuttuktan sonra da yavasça birakin. Nefes aldiginizda karniniz sisiyor, nefesi biraktiginizda karniniz içeri dogru hareket ediyorsa, dogru egzersizi yapiyorsunuz demektir. Bunu birkaç kez tekrar edin, sinavda basarili olabileceginizi kendinize hatirlatarak olumlu düsünmeye odaklanin” dedi.



“Korku ya da endise olarak görmeyin”

Sinav öncesi biraz heyecanin normal oldugunu ancak bu durumun zarar verici bir boyuta ulasmamasi gerektigini söyleyen Kisa, “Sinava çok az bir süre kaldi, adaylar simdiye dek ellerinden gelen çabayi gösterdi. Simdi, çalismanin karsiligini alma ve ögrenciler için hedefe ulasma zamani. YKS, ilkokuldan itibaren üniversitede okuyacagi günün hayalini kuran bir ögrenci için hedefe ulasmayi saglayacak son sinav. YKS’yi bir korku ya da endise olarak görmek yerine, yillardir kurulan hayallerin kapisini açacak bir sinav olarak görebiliriz. Sinav öncesi asla olumsuz düsüncelere kapilmayin. Örnegin üniversiteye basladiktan sonra neler yapmak, günlerinizi nasil geçirmek istediginizi düsünün. YKS, gelecek için önemli bir asama ancak asla telafisi olmayan bir sinav da degil. Bunu aklinizdan çikarmayin” diye konustu.



“Kendinizi kimseyle kiyaslamayin”

Kisa, sözlerini söyle sürdürdü: “Eger içinizde sinavla ilgili herhangi bir konuda kayginiz varsa, bunu ailenizle ve yakin çevrenizle paylasabilirsiniz. Içe kapanmayin; konusmaktan, duygularinizi anlatmaktan çekinmeyin. Ancak sürekli sinavi düsünüyorsaniz, bundan hemen vazgeçin. Arkadaslarinizla vakit geçirmek, sosyal yönden sizi mutlu eden etkinlikler yapmak, motivasyonunuzu olumlu etkileyecektir. Kendinize güvenin. YKS’de basariya ulasacak bilgi ve kapasiteye sahip oldugunuzu kendinize hatirlatin. Olumlu bakin, kendinizi de kimseyle kiyaslamayin. Uyku düzeninizi korumaya, geç yatmamaya dikkat edin. Günlük rutininizde önemli degisimler yapmamaya da özen gösterin.”
Kaynak: İHA