Ögrenciler 3 Kilometre Irtifaya Çikabilen Roket Tasarladi

Adana’da üniversite ögrencileri Türkiye’nin ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne katki için 10 bin fite çikabilen roket tasarladi. Ögrencilerin adini ‘BIRGÜL’ koyduklari roket, Teknofest finalinde yarismaya hak kazandi.

Ögrenciler 3 Kilometre Irtifaya Çikabilen Roket Tasarladi
Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ögrencilerinden olusan AKAY FOF Roket Takimi’nca tasarlanan ve "BIRGÜL" adi verilen roket, 2023 yilindaki TEKNOFEST’te roket yarismasinda orta irtifa kategorisinde finale kalmaya hak kazandi. Çalismalarini sürdüren, 10 kisiden olusan grup, özelliklerini gelistirdikleri roketleriyle birinci olmaya çalisacak.

“Uçus için bekliyoruz”

Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümü 3. sinif ögrencisi Emircan Babat, Ihlas Haber Ajansi muhabirine, gelistirdikleri roketleriyle yaptiklari simülasyonlarda basarili olduklarini söyledi.



Roketlerinin 3 kilometre irtifaya çikabildigine isaret eden Babat, “Bu yil finale kaldik ve roketimizi uçuracagiz. Hava muhalefeti nedeniyle yarisma ertelendi ancak biz Ankara’da olacagini umuyoruz. Roketimizi hazirladik ve bitirdik su anda uçus için bekliyoruz. Farkli bölümlerden arkadaslarimizla birleserek bir çalisma yaptik. Biz gençler olarak milli teknoloji hareketi çerçevesinde üzerimize düseni her daim yapmaya haziriz. Bu yil roket yarismasina katiliyoruz ancak seneye farkli kategorilerden de katilabiliriz” diye konustu.



“Birbirimize rakip gibi bakmiyoruz”

Roketin teknik özelliklerden bahseden Bilgisayar Mühendisligi Bölümü 3. sinif ögrencisi Kübra Yayla, ekip olarak güzel bir çalisma ile roketi tamamladiklarini dile getirdi. Yayla, “Bizim devre kartlarimiz özgün sistemle çalisiyoruz. Bizim kriterlerimiz rastgele belirlenmiyor. Donanimsal ve yazilimsal olarak aviyonik sistemle tamamlayip roketi kurtarmis oluyoruz. Bu üniversitede roket takimi yoktu. Biz aslinda diger ögrencilere öncü olmak istiyoruz. Birbirimize rakip gibi bakmiyoruz. Diger takimlarla da dirsek temasi yaparak projemizi sürdürüyoruz” dedi.



“Diger fakültelerden ayriliyoruz”

Adana Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacilik ve Uzay Mühendisligi Bölümü Dekani Prof. Dr. Mustafa Günes ise ögrencilerinin basarilarindan memnun oldugunu belirterek sunlari söyledi:

“Ögrencilerimiz çesitli yarismalara katiliyorlar. Üniversitemizdeki atölyeler bu ögrencilerimizin kendilerini gelistirmesi anlaminda çok katki sagliyor. Biz havacilik alaninda YÖK tarafindan ihtisas üniversitesi olarak belirlendik. Bunun için de özerk bir yapimiz var. Diger fakültelerden ayriliyoruz. Altyapimiz gayet güçlü. Bunlarin bilinciyle de çalisiyoruz.”

Roket 2 metre 86 santimetre

2 metre 86 santimetre uzunluga ve 142 santimetre çapa sahip olan roket, yaklasik 260 m/s hizlarina kadar ulasiyor. 29 kilogram civarinda agirliga sahip olan roket, ayrica uçus profili boyunca özgün bir bilimsel görevi de yerine getirecek.
Kaynak: İHA