240 Milyonluk Vurgun Yaptiklari Araçlari Siparis Üzerine Getirmisler

Konya merkezli 10 ilde oto kaçakçilarina yönelik düzenlenen es zamanli "Fren" operasyonunda gözaltina alinan 20 kisiden 13’ü sevk edildikleri mahkemece tutuklandi. Otomobil kaçakçilarinin yurt disindan 240 milyon lira degerindeki 115 tasiti, Türkiye’ye yabanci kuryelerin araciligiyla suç örgütü üyelerinin siparisi üzerine getirdikleri ortaya çikti.

240 Milyonluk Vurgun Yaptiklari Araçlari Siparis Üzerine Getirmisler
Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Baskanligi, yurda geçici ithalat için getirilen araçlari üçüncü sahislarin kullanima birakan, söz konusu araçlari parçalayip yurt içinde satisini yapan ve kanuna aykiri tescil yaparak vergi kaçiran sebekeyi tespit etti. Yürütülen operasyonlarda Türkiye’ye yurt disindan araç getiren yabanci uyruklu kuryelerin de oldugu belirlendi. Yaklasik 1,5 sene süren teknik ve fiziki takibin ardindan Konya merkezli Edirne, Kocaeli, Istanbul, Tekirdag, Eskisehir, Samsun, Hatay, Ankara, Antalya’da icra edilen es zamanli ‘Fren’ isimli operasyonda belirlenen 29 Türk vatandasi ve 7 yabanci süpheliden 20’si yakalanarak gözaltina alindi. Yabanci uyruklu sahislar kurye yapilarak getirilen 115 araçtan 240 milyon lira haksiz kazanç elde edildigi ögrenildi.

Araçlari siparis üzerine getirmisler

KOM ekiplerinin yaptigi çalismalarda suç grubunun Konya ayaginda Oktay G. ve yurtdisi ayaginda Oktay K.’nin bulundugu tespit edildi. Konya’dan müsterileri bularak ihtiyaca göre çekici, kamyon, dorse siparisi alan Oktay G.’nin, Kocaeli ilinde yasayan Oktay K.’ye bildirdigi belirlendi. Yabanci kuryeleri ayarlayan Oktay K.’nin ise yurtdisindan talep edilen araci getirterek Konya’da Oktay G.’ye ulastirdigi ögrenildi. Sanayi bölgelerinde suç ortaklari olan Oktay G.’nin de siparise göre gelen çekici veya dorseyi, (change) degisim yaparak ya da parça olarak müsterilerine ulastirdigi tespit edildi.

Usulsüz tescil yapilan araçlari üçüncü kisiye satilmis

Öte yandan, sorusturmanin derinlestirilmesi ile suç grubunun diger organizasyonunda lüks araçlarin yurt disindan getirilerek Türkiye’de usulsüz tescil islemleri yapildiktan sonra sattiklari ve bu sekilde vatandaslarin magdur edildigi ögrenildi. Bu organizasyon ile yurt disindan lüks otomobillerin kuryeler vasitasi ile ülkeye getirildigi ve sanayi bölgelerine getirilen araçlarin Ayhan A., ve Enes D., tarafindan usulsüz tescil islemleri yapilarak iyi niyetli üçüncü kisilere satildigi tespit edildi.

Konya merkezli 10 ilde gerçeklesen es zamanli operasyonda gözaltina alinan 20 süpheli emniyetteki islemlerinin ardindan sevk edildikleri adliyede çikartildiklari mahkemede suç örgütünden 13 kisi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 3 kisi adli kontrol sartiyla serbest birakildi. 4 kisinin ise islemleri sürdügü ögrenildi.
Kaynak: İHA