Tunceli'de Dut Üreticileri Dayanisma Içerisinde Bahçelerini Sezona Hazirliyor

Türkiye’nin en önemli dut üretim merkezlerinden biri olan Tunceli’nin Çemisgezek ilçesinde, üreticiler kadin erkek dayanismasi ile bahçelerini yeni sezona hazirlamaya basladi.

Tunceli'de Dut Üreticileri Dayanisma Içerisinde Bahçelerini Sezona Hazirliyor
Çemisgezek ilçesinin dutuyla ünlü Ulukale köyü basta olmak üzere ilçe merkezi ve çevre köylerde yogun dut mesaisi basladi.

Sicakliklarin bölgede artmasi ile birlikte üreticiler, dutun verimi ve kalitesinin yükseltilmesi adina bahçelerin de bakim ve temizlik çalismalarini sürdürüyor. Temizlik çalismalarinin ardindan üreticiler agaç köklerine sahanlari sererek dut toplamaya hazir hale getirdi. Cografi isaret almis, tescilli, organik bir ürün olan dut, ünü ülke sinirlarini asmis, rengi ve aromasiyla dünya pazarinda Ulukale dutu olarak biliniyor.

Ögretmenlik mesleginden emekli olduktan sonra köyünde dut üretimini sürdürdügünü belirten Mahmut Gençer, ‘’Burasi Çemisgezek ilçesi Ulukale köyü, dutun merkezi olarak bilinen yer. Ulukale denince hemen akillara dut gelir. Mayis ayinin sonlarinda, haziran ayinin baslarinda sezonumuz baslar. Daha önce bahçelerimizdeki otlari temizler ve süreriz. Bu mevsimde dutlarin olgunlasmasina az bir vakit kalinca agaç diplerine sahanlari sereriz. Ulukale dutumuz tescilli ve cografi isaret almis bir üründür. Organiktir. Hiç bir fenni islem gördürmeden, halka sunmaktayiz. Su anda dut üretimiyle mesgulüz" dedi.

Dut üretimi yapilirken, Türkiye’ye örnek kadin erkek dayanismasinin sergilendigini aktaran Jale Gençer Öcaloglu da, ‘’Dut mevsimi bizler için yorucu oldugu kadar güzel de geçiyor. Yorucu olsa da zevkli bir is. Dutumuz patentli ve biz bu dutu dünyaya pazarliyoruz. Sadece erkek gücüyle degil, kadin gücü de çok önemli üretimde. Bu nedenle tüm kadinlarimizi sadece tüketime degil, üretmeye de davet ediyoruz’’ diye konustu.

Kaynak: İHA