Sakarya'nin Teleferigi Açilisa Gün Sayiyor

Gölü, dogasi ve yesiliyle essiz güzellikleri içinde barindiran Sakarya’nin Sapanca ilçesinde yapimi tamamlanan teleferik, açilisa gün sayiyor. 2 istasyon, 9 teleferik diregi ve 36 kabinden olusan teleferik, Istanbul’un arka bahçesi konumunda ziyaretçilerine yesil ve mavinin tonlarini yansitacak.

Sakarya'nin Teleferigi Açilisa Gün Sayiyor
Sakarya’da essiz güzellikleriyle her mevsim yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilgi odagi olan Sapanca ilçesi Istanbul’a yakinligi sayesinde en çok tercih edilen mekanlar arasinda yerini aliyor. Istanbul ve Ankara basta olmak üzere büyüksehirlere yakinligiyla her yil çok sayida yerli ve yabanci tatilciyi agirlayan Sapanca’nin Kirkpinar Mahallesi’nde yapimina baslanan teleferik projesi açilisa gün sayiyor. 2 istasyon, 9 teleferik diregi ile 36 kabinden olusan teleferik projesiyle de ilçe ekonomisine katki saglanmasi hedefleniyor. Yap, devret, islet modeliyle insasi yapilan projede ilçe belediyesi de proje ortaklari konumunda yer aliyor.

15 Haziran’da hizmete açilacak

Proje hakkinda açiklamalarda bulunan Sapanca Teleferik Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Özgümüs, teleferigi 15 Haziran Persembe günü hizmete açmayi planladiklarini duyurdu. Açilisina günler kalan teleferik projesinin teknik detaylarindan söz eden Sapanca Teleferik Teknik Müdürü Ibrahim Karakoç ise her türlü kötü senaryoya göre testlerin yapildigini aktardi. Karakoç, teleferiklerin saatte bin 500 kisiyi tasiyacak kapasitede oldugunu ve her kabinin maksimum 8 kisi alabildigini söyledi.



“Sapanca marka bir ilçemiz”

Sapanca Teleferik Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Özgümüs, “Teleferigi çalistirma ve isletmeyi açma dönemini gerçeklestirmis olduk. Sapanca marka bir ilçemiz ve bu marka ilçeyi daha ileri tasimak için bazi yeni destinasyonlara yönelik yatirimlari yapilmasi gerekiyordu. Sapanca Belediyesi’nin açtigi ihaleye katildik. Yap, islet, devret modeliyle bu ihaleyi aldik. Yeri ve çalisma seklini Sapanca Belediyesi tarafindan bize belirtildigi sekilde harfiyen onlara uyduk. 5 yil gibi bir süreç aldi, ülkemizin son yillarda çektigi basina gelen sevmedigimiz olaylar bize de yansidi. Dolayisiyla 5’inci senede tesisi açma imkanini buluyoruz. Hedeflenen biraz önce dedigim gibi Sapanca zaten marka bir ilçeydi ve bunu ileri tasiyacak özellikle körfez ülkelerinden gelen misafirlerinin kapasitelerini artirmak için yeni bir yatirimlara gerek duydu Sapanca gözle görülür bir artis saglanacagini tahmin ediyoruz” dedi.



“Sapanca’yi baska bir gözle seyretmeye baslayacaklar”

Özgümüs, “Buradaki maksat hem Sapanca yasayanlarina bir katki ayni zamanda Sapanca Belediyesi de bizim ortagimiz. Burada satilacak her biletten veya gelirden Sapanca Belediyesi de hisse alacak. Süresi bittiginde de tesis tamamen Sapanca Belediyesine kalacak. Sapanca konum olarak düz bir arazide yerlesik düzende olan bir yer. Dolayisiyla Sapanca’nin güzelligini gelenler bütün olarak göremiyordu. Bizim çikis istikametimizdeki Sapanca manzarasini bir bütünlügünü görecek. Bir orman alanina çikiyoruz, bir mesire alanimiz var. Oradaki hafta sonlarini veya geldikleri günü daha iyi geçirmek için tüm imkanlari, altyapisini hazirladik. Sapanca’nin dünyada da esi az görülen bir göl özelligi var. Biz bunu bütün olarak göstermek için seyahat boyunca da bu güzelligi bire bir yasamayi hedefledik. Gerçeklesen yapimda da gelenler de görecekler Sapanca’yi baska bir gözle seyretmeye baslayacaklar. Teknik olarak su anda testler yapiliyor Pazartesi günü test bittikten sonra uluslararasi bir sertifika alacagiz ki o bizim için çok önemli. O sertifikadan sonra Persembe gününden itibaren bilet satislariyla açmayi hedefliyoruz” diye konustu.



“Saatte bin 500 misafir kapasitesi”

Sapanca Teleferik Teknik Müdürü Ibrahim Karakoç, “Sapanca ilçemizde kurdugumuz montajini tamamladigimiz sistemimiz 2 istasyon, 9 teleferik diregi ve 36 kabinden olusan bir sistemle montaji tamamlandi. Teleferik sisteminde kullandigimiz motor sistemleri tamaminin montaji bütün asamalariyla kontrol edilerek saglamlik testleri ekstra kendi içimizde yaptigimiz testlerle birlikte su an için aktif sekilde çalismakta. Herhangi bir kazaya veya herhangi bir probleme mahal verecek hiçbir durum su an için söz konusu degil ve bununla karsi karsiya kalmiyoruz. Teleferik sistemlerinde dogaya, özellikle çevre konjonktürüne hiçbir sekilde zarar verecek bir durumla karsi karsiya kalmadigimizi buradan belirtmek isterim. Hiçbir agaç kesintisine ve doga katliami gibi bu tarz kötü tabirlere kesinlikle yer vermiyoruz. Su an için hattimiz 55 metre yükseklikte direklerden olusuyor ve tamamen agaç ve orman örtüsünün üzerinden devam ediyoruz. Tesisimizde saatlik kapasitemiz bin 500 misafirle devam edecek. Saatte bin 500 misafirimizi alt istasyon diye tabir ettigimiz Sapanca merkez Kirkpinar Mahallesi’nden üst istasyonumuz olan Incebel mesire alanina çikarmis olacagiz” seklinde konustu.



“Misafirlerimizi yesil ve mavinin iç içe oldugu bir yolculuk bekliyor”

Karakoç, “Seyahatin bizim açimizdan görmelerini herkese çok siddetle tavsiye ediyorum. Biz hem sehri hem göl manzarasini çok daha farkli bir açidan, çok daha farkli bir durumla misafirlerimizi seyrettirecegiz. Bu konuda elimizden gelen bütün destegi ekiplerimizle, teknik ekiplerimiz olarak personelimiz olarak tamamen hazir bir vaziyette bekliyoruz. Tüm kabinlerimiz tamamen panoramik. Bu görüntü içerisinde de kabinlerimiz 8 kisilik maksimum kapasiteyle çalisiyor. Fakat degerli misafirlerimizin öngördügü üzere kabindeki müsteri sayisi degiskenlik gösterebiliyor. Sapanca teleferige gelecek olan misafirlerimizi karsilayacak çok farkli bir manzaradan bahsetmek istiyorum. Tesis alt istasyon yolculuga basladiklari anda tam sol taraflarinda bir göl manzarasiyla, akabinde devam ettikleri takdirde ise tamamen bir orman manzarasiyla yani yesil ve mavinin iç içe oldugu bir yolculuk bekliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA