Saglikli Kentler'in Gündemi; Dirençli Kentler

Baskanligini Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yaptigi Türkiye Saglikli Kentler Birligi’nin 39’uncu olagan meclisi, “Deprem ve deprem sonrasi saglikli ve dirençli kentler” gündemiyle toplandi. Toplantinin açilisinda konusan Baskan Alinur Aktas, “Saglikli sehrin temelini “dirençli sehirler” olusturur. Yasadigimiz büyük deprem sonrasi bunu daha iyi fark ettik” dedi.

Saglikli Kentler'in Gündemi; Dirençli Kentler
Türkiye Saglikli Kentler Birligi’nin 39’uncu Olagan Meclis Toplantisi ’Deprem ve deprem sonrasi saglikli ve dirençli kentler’ basligiyla Kütahya’da toplandi. Kütahya Belediyesi’nin ev sahipliginde, Türkiye Saglikli Kentler Birligi ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in baskanliginda, Gülümser Hatun Termal Tesisleri’nde yapilan toplantiya Birlige üye belediye baskan ve temsilcileri katildi.

Saglikta artik sinirlar yok

Meclis Toplantisi’nin açilisinda konusan Türkiye Saglikli Kentler Birligi Baskani Alinur Aktas, geçen kasim ayinda Dünya Saglik Örgütü’nün Danimarka’nin Kopenhag sehrinde yaptigi “Örneklerle Önde Gelen Saglikli Sehirler: Tek Saglik, Tek Gezegen, Tek Toplum” temali, “Avrupa Saglikli Sehirler Agi Yillik Is Toplantisi ve Teknik Konferansina” katildiklarini hatirlatti. Birlik olarak Türkiye adina saglikli sehirlerle ilgili gündem ve gelismeleri takip ettiklerini dile getiren Baskan Aktas, “Bizler de üyelerimizle birlikte bu temalari ve öncelikleri sehirlerimizde gelistirmeye çalisiyoruz. Artik saglik konusunda sinirlarin olmadigini biliyoruz. Tüm dünya olarak pandemi sürecini yasadik. Hayvan kaynakli bir virüsün insanlara bulastigi ve nelere yol açtigini hep beraber gördük. Buradan hareketle ‘tek saglik’ kavrami daha da önemli bir hâle geldi. Alinacak tedbirlerin insan sagligina odaklanmasi yetmiyor; doktorlarin, veteriner hekimlerin ve farkli disiplinlerdeki uzmanlarin iç içe çalismalari gerekiyor. Zira artik bilinen bir gerçek var ki insanlarin, evcil ya da vahsi hayvanlarin, bitkilerin ve ekosistemin sagligi birbiri ile baglantili. Sehirlerimizin sagligi ve esenligi gelecegimiz için çok önemli. Iste bu noktada ‘tek saglik’ için sehirlerimizde insanlarin, hayvanlarin, bitkilerin ve ekosistemlerin sagligini sürdürülebilir bir sekilde dengelemeyi ve optimize etmeyi hedeflemeliyiz” dedi.

Dirençli sehirler, bir zorunluluk

Konusmasinda Türkiye’yi yasa bogan aslin felaketine de deginen Baskan Aktas, depremin sadece deprem bölgesini degil, tüm Türkiye’yi etkiledigini kaydetti.

Türkiye Saglikli Kentler Birligi olarak deprem bölgesinde temaslarda bulunup, yaralara merhem olmaya çalistiklarini ifade eden Baskan Aktas, “Ayrica, üye belediyelerimizin proje koordinatörleriyle “deprem sonrasi kentsel dirençlilik saglamak” konusunda toplantilar yaparak yol haritasi çikarmaya çalistik. ‘Kentli’ dergimizin bu sayisini “deprem sonrasi kentsel dirençlilik” üzerine odakladik. Depremlerin ardindan DSÖ ve DSÖ Vakfi acil durum ilan etmis, destek sunmus ve fon toplamak üzere bir kampanya baslatmistir. Sehirlerimizi gelecege hazirlamak zorundayiz. Saglikli sehrin temelini “dirençli sehirler” olusturur. Yasadigimiz büyük deprem sonrasi bunu daha iyi fark ettik. Tüm belediyelerimize, DSÖ ve danisma kurulumuzun destegiyle yol gösterici ve rehber olmaya, teknik ve kapasite gelistirmeye ve proje destekleri gerçeklestirmeye devam edecegiz. Dirençli ve saglikli sehirler için canla basla çalisiyoruz” diye konustu.

Kütahya Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik da Saglikli Kentler Birligi Olagan Meclis Toplantisi’na ev sahipligi yapmanin mutlulugunu yasadiklarini belirterek, toplantidaki tecrübe paylasimlarinin muhtemel afetlerde can kaybi yasanmamasi adina sinerji olusturulacagina inandigini söyledi.



Kütahya Valisi Ali Çelik ise, deprem bölgesinde devlet millet kaynasmasi yasandigini hatirlatarak, depreme karsi dirençli sehirlerin belediye baskanlari önderliginde olusturulacagini kaydetti.

Açilis konusmalarinin ardindan Saglikli Kentler Birligi Ulusal Ag Koordinatörü Nalan Fidan, Danimarka’nin Kopenhag sehrinde gerçeklesen Avrupa Saglikli Sehirler Agi Yillik Is Toplantisi ve Teknik Konferansinin detaylarini birlik üyeleriyle paylasti.

Toplantida, Ankara Haymana, Çankiri Korgun, Elazig Maden ve Sivrice, Mardin Dargeçit, Bilecik Pazaryeri, Sanliurfa ve Viransehir ile Kocaeli Basiskele Belediyelerinin birlige üyelikleri oybirligiyle kabul edildi. Bir sonraki olagan meclis toplantisinin da ekimde Mardin Artuklu Belediyesi’nin ev sahipliginde yapilmasi kararlastirildi. Toplantinin sonunda Birlik Baskani Alinur Aktas, ev sahipligi nedeniyle Kütahya Belediye Baskani Alim Isik’a Iznik Çini vazosu hediye etti. Baskan Aktas, Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskanligini yapan Prof. Dr. Handan Türkoglu’na da tesekkür plaketi verdi.
Kaynak: İHA