Milletvekili Tutdere Açiklamasi 'TMO'nun Fiyatlari Üreticiyi Tatmin Etmedi'

CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açikladigi hububat fiyatlarinin beklentileri karsilamaktan uzak oldugunu savundu.

Milletvekili Tutdere Açiklamasi 'TMO'nun Fiyatlari Üreticiyi Tatmin Etmedi'
Fiyatlarin geçen yila oranla artis gösterdigini ancak üreticilerin beklentilerini karsilamaktan uzak oldugunu vurgulayan CHP Adiyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Fiyatlar geçen yila oranla yüzde 36’ya varan artislar gösterdi. Ancak üretici yüzde 36’lik artisa razi gösterilmeye çalisilirken makarna, bulgur, ekmek gibi mamullerde yüzde 215’lere varan artislar yasandi. Yani yine üreten degil, satan kazaniyor” dedi.

Tutdere, “Üreticiler, TMO’nun fiyat politikasinin tarim girdi maliyetlerindeki artisi ve diger zorluklari göz önünde bulunduracak sekilde daha yüksek olmasini bekliyordu. Ancak, açiklanan fiyatlar yüzde 36’lik artisa ragmen, üreticilerin beklentilerini tam olarak karsilamadi. Tarim sektöründe karliligi sürdürebilmek ve üretimi devam ettirebilmek için adil bir fiyat politikasi gerekiyor. Ancak TMO’nun açikladigi fiyatlar artan girdi fiyatlarinin karsisinda simdiden ezilmis durumda. Zaten tarim girdi maliyetlerindeki yükselis, kuraklik gibi dogal faktörler ve diger zorluklar üreticilerin kar marjlarini olumsuz etkilemekteydi. Üzerine bir de böyle ülke ekonomisinin gerçeklerinden uzak bir fiyat açiklanmis olmasi üreticimizin magduriyetini artiracaktir. Üreticilerin yasadigi magduriyetlerin ortadan kaldirilmasi ve olasi magduriyetlerin önlenebilmesi için talepler dikkate alinarak adil ve sürdürülebilir bir fiyat politikasi belirlenmesi, tarimsal üretimin devam etmesi ve üreticilerin gelirlerinin korunmasi için açiklanan fiyatlarin revize edilmesi gerekiyor.

Hububat ve mamul ürünlerin fiyatlarinda yasanan orantisiz yükselis, tarim sektörü ve tüketiciler arasinda bir denge sorununu ortaya çikaracak. Bu dengesizligin ortaya çikaracagi magduriyetlerin önlenmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hem üretici hem de tüketici beklentilerini dikkate alarak daha dengeli bir fiyat politikasi belirlemesi ve fiyat artislarinin kontrol altinda tutulmasi büyük önem tasimaktadir. Aksi takdirde, tarim sektöründeki sürdürülebilirlik tehlikeye girecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA