Dünyanin En Kaliteli Findiginin Üretildigi Giresun'da Kemençe Esliginde Çay Hasat Senligi Yapildi

Giresun’un Eynesil ilçesinin Ören beldesinde, özel bir çay firmasi tarafindan organize edilen etkinlikte, kemençe ve horon esliginde bahçeye giren üreticiler çay hasadi yapti.

Dünyanin En Kaliteli Findiginin Üretildigi Giresun'da Kemençe Esliginde Çay Hasat Senligi Yapildi
Türkiye’nin en kaliteli findiginin yetistirildigi Giresun’un Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçi ve Güce ilçelerinde 15 bin dolayinda üreticinin yilda yaklasik 40 bin ton civarinda üretimi gerçeklestirilen çay hasadi basladi.

Kemençe ve horonlarla baslayan hasatta yöresel kiyafetle çayliga giren kadinlar kemençe esliginde çay topladi.

Etkinlige katilan Giresun Vali Yardimcisi Davut Sinanoglu, hasat döneminin kazasiz, belasiz, bereketli geçmesini temenni etti.

Vali Yardimcisi Sinanoglu, “Hasat döneminin bereketli geçmesini temenni ediyorum. Az önce burada üretilen çayin tadina baktim. Erzurumlu olarak söylüyorum ki çay burada üretiliyor ama Erzurum’da tüketildigini söyleyebilirim. Dünyanin en kaliteli findiginin üretildigi Giresun’un dogusundaki ilçelerde çay tarimi da önemli bir yer tutarak istihdama katki agliyor” dedi.

Çay üretimi istihdami artirarak, göçü önlüyor

Giresun’un özellikle Eynesil ilçesinde çay tariminin istihdama katki saglayarak göçün önledigini ifade eden Eynesil Belediye Baskani Ahmet Latif Karadeniz ise, “Giresun’da findigin yanik sira en yogun çay yetistirilen ilçe Eynesil’dir. Ilçe ekonomisine en çok katkiyi sunan çay ürünüdür. Mayis sonunda baslayan ilk sürgün çay hasadi haziran sonuna kadar devam eder. Özel çay üretiminin yani sira özel sektör çay fabrikalari istihdama çok ciddi katki saglar. Çay üretimi olmasaydi ilçe halkimiz çok göç verirdi. Çay istihdami artirdigi gibi göçün de önüne geçmektedir” dedi.

Yilda 40 bin ton yas çay üretiliyor

Özel bir çay fabrikasinin Yönetim Kurulu Baskani olan Hüseyin Kara ise “Giresun’da Tirebolu, Espiye, Görele, Eynesil, Güce, Çanakçi ilçelerimiz olmak üzere yaklasik 12 üretim tesisi bulunmakla beraber 15 bin dolayinda üreticimiz yilda yaklasik 40 bin ton civarinda yas çay üretimi gerçeklestirilmektedir. Bunun 10 bin tonu ÇAYKUR isletmesinde islenirken geri kalani ise özel çay fabrikalarinda islenmektedir. Giresun’da 12 üretim tesisinde hem istihdama hem de üretime katki saglanmaktadir” dedi.

Kemençeler esliginde çay hasadi yapan üreticiler de çayin yagmur güneç demeden hasat etmenin zorluklarini ifade ederek, çay hasadi basladiginda zorlu bir süreç yasadiklarini söylediler.
Kaynak: İHA