'Sünnet Oldubittiye Getirilmemelidir'

Çocuklara 3-6 yas arasinin Fallik Dönem olarak adlandirildigini belirten Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Teoman Sen, “Bu dönemde cinsel kimlik gelisiminin oldugu bilinmektedir. Özellikle bu dönemde cinsel organlar üzerine yapilacak cerrahi girisim travmatik unsurlar içerebilmekte ve ruhsal gelisim üzerine ciddi etkileri gözlenmistir. Bu nedenle sünnet oldubittiye getirilmemelidir” dedi.

'Sünnet Oldubittiye Getirilmemelidir'
Sünneti, kisaca penisin ucunu örten derinin cerrahi olarak çikarilmasi islemi olarak tanimlayabilecegimizi söyleyen Medicana Saglik Grubu Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Teoman Sen, “Sünnet, erkek çocuklarin hayatindaki en önemli dönüm noktalarindan birisidir. Çocugun eriskin dönemde cinsel sagligi açisindan, sünnetin bir operasyon titizliginde uygulanmasi çok önemlidir. Ameliyathane ortaminda ve uygun anestezi ile yapilan sünnet günübirlik bir cerrahi islemdir. Çocugun uzun süre hastanede yatmasina gerek yoktur. Islem sonrasinda hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadir. Sünnet tibbi açidan her yasta yapilabilen bir operasyon olmakla birlikte zamanlamasi çocugun psikolojik dünyasi için büyük önem tasimaktadir." dedi

Sünnet kaç yasinda yaptirilmalidir

Cerrahi girisimlerin, çocuk ve yakinlari için stres ve anksiyete kaynagi oldugunu bu nedenle ameliyat öncesi fizyolojik hazirlik kadar psikolojik hazirligin da çok önemli oldugunu ifade eden Op. Dr. Teoman Sen, “Psikolojik gelisim evresi açisindan bakildiginda çocuklarin cinsel kimligini fark etmeye basladigi 2-6 yas arasinda uygun olmayan sartlarda gerçeklestirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabilecegi düsünülmektedir. Bu nedenle tibbi olarak kaçinilmaz bir durum yoksa eger sünnetin 2 yasindan önce ya da 6 yasindan sonra yapilmasi tavsiye edilmektedir” diye konustu.

Sünnetin faydalarini birkaç madde ile siralayan Op. Dr. Sen sunlari söyledi:

“Hijyen: Sünnet, penisi yikamayi kolaylastirir. Bununla birlikte, sünnetsiz penisleri olan çocuklara, sünnet derisinin altini düzenli olarak yikamasi ögretilebilir.

Idrar yolu enfeksiyonunda azalan risk: 1 yas altinda erkek çocuklarda sünnet yapilmasi idrar yolu enfeksiyon riskini 8 ila 10 kat azaltmaktadir. Erken dönemde görülen idrar yolu enfeksiyonlari daha sonra böbrek sorunlarina neden olabileceginde tehlikelidir.

Erken bosalma: Sünnet islemi yapilan erkeklerde erken bosalma sorunu görülme ihtimalii sünnet islemi yapilmayan erkeklerle aynidir. Erken bosalmanin daha sik görüldügü gibi bir bilimsel veri yoktur.

Cinsel yolla bulasan enfeksiyon riskinde azalma: Sünnetli erkeklerin, HIV de dahil olmak üzere sifiliz ve gonore gibi bazi cinsel yolla bulasan enfeksiyonlara yakalanma riski daha düsüktür.

Penis problemlerinin önlenmesi: Bazen sünnetsiz penis üzerindeki sünnet derisinin geri çekilmesi zor veya imkansiz olabilir (fimozis). Bu durum sünnet derisinin veya penisin basinin iltihaplanmasina neden olabilir.

Penis kanseri riskinin azalmasi: Penis kanseri nadir görülen bir kanser türüdür. Sünnetli erkeklerde penis kanseri riski sünnetsizlere kiyasla 22 kat azalmaktadir. Bununla birlikte sünnet olan erkeklerin kadin cinsel partnerlerinde rahim agzi kanseri de daha az görülür.”

Diger yandan sikça talep edilen yenidogan sünneti için en önemli sart çocugun ek bir saglik sorununun olmamasi ve cinsel organin bu isleme uygun olmasi oldugunu belirten Op. Dr. Teoman Sen, “Yenidogan sünneti yapilan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalir. Nitekim birçok bilimsel çalismada sünnetsiz bebeklerin idrar yolu enfeksiyonuna sünnetli olan gruba oranla 8 ile 20 kat daha fazla yakalandigi gösterilmistir. Lokal anestezi ile yapilabilir. Sünnet islemi sonrasi bakim kolaydir. Sünnet sonrasi iyilesme hizlidir. Psikolojik bir etkilenme olmaz.” dedi.



Yenidogan döneminde sünnet yapilabilir mi

“Yeni dogan dönemi tibbi olarak ilk bir aydir. Hem annenin bebegine alismasi hem de çocugun hayata adim attigi bu ilk ayinda cerrahi bir girisim ve onun getirecegi sinirlamalar anne ve bebegini etkileyecektir. Bu dönem sünnet için uygun olmayan bir dönemdir. Bebegin ikinci ayi ile beraber 1 yasina kadar geçen süre sünnet için ideal zamanlari olusturur. Bu dönemin diger yaslara göre avantajarini siralayacak olursak; lokal anestezi altinda yapilabilir olmasi, agri lokalizasyonunun tam olarak gelismemesi ile beraber uygun agri kesici destek ile rahat bir süreç geçirilmesi, fazla hareketli olmamasi ve sik bez degisimi ile hizli doku iyilesmesinin gözlenmesi, herhangi bir psikolojik etkilenmeye ait verilerin bulunmamasi gibi avantajlari bulunmaktadir.”

Sünnette uygulanacak anestezinin yas gruplarina göre degisebildigini söyleyen Sen, "Ikinci ay ve bir yas arasinda lokal anestezi (bölgesel uyusturma) ile sünnet rahat ve güvenli bir sekilde yapilabilmektedir. Uygun lokal anestetik tercihi ile bebek agri duymaz ve islem süresince herhangi bir sey hissetmez. Daha büyük çocuklarda ise sünnet genel anestezi (uyutularak) ile yapilmasi daha uygundur. Özellikle çocugun psikolojik olarak hazirlanmasi ve islemin dolayli anlatilmasina ragmen yine de agri duyma kaygisi, yapilanlari görmek istememe gibi nedenlerden dolayi genel anestezi tercih edilmektedir.

Bu yüzden de sünnetin saglik kuruluslarinda profesyonel kimselerce yapilmasi en dogru tercihtir. Sünnet sonrasinda ilk bir kaç gün önem tasimaktadir. Tarafimizca önerilen agri kesici surup, antiseptik solusyon ve pomadlar tarif edilen sekilde kullanilmalidir. Ilk uygulanan pansumanin 48 saat kalmasi yeterlidir. Bu sargi özellikle ilik dusun altinda çiktiktan sonra ayrica pansumana gerek yoktur. Yine çocuga bagli olarak 2-4 gün içinde iyilesme sorunsuz bir biçimde tamamlanacaktir ”diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA