Nissan'in Eski CEO'sunun Kaçmasina Iliskin Dava Yeniden Görüldü Açiklamasi Ceza Alan 3 Sanik Beraat Etti

Nissan’in firari eski CEO’su Carlos Ghosn’un Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçmasi olayiyla ilgili Türk vatandaslarinin yargilandigi davada açiklanan karar Istinaf Mahkemesi tarafindan bozuldu. Yeniden açiklanan kararda mahkeme ‘göçmen kaçakçiligi’ suçundan ceza alan 3 sanigin da beraatine hükmetti.

Nissan'in Eski CEO'sunun Kaçmasina Iliskin Dava Yeniden Görüldü Açiklamasi Ceza Alan 3 Sanik Beraat Etti
Finansal usulsüzlük yaptigi iddiasiyla Japonya’da ev hapsinde tutulurken firar eden ve Türkiye aktarmali Lübnan’a giden Nissan’in eski CEO’su Carlos Ghosn’un kaçmasina yardim ettigi iddia edilen Türk vatandaslarinin yargilandigi davada 24 Subat 2021 tarihinde karar açiklanmisti. Bakirköy 17. Asliye Ceza Mahkemesi, kaçisa yardim ettigi iddia edilen sirket yöneticisi Okan Kösemen ile pilotlar Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömek’in ’göçmen kaçakçiligi’ suçundan ayri ayri 4 yil 2 ay hapis ve 31 bin 240 TL adli para cezasi ile cezalandirilmasina karar vermisti.

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafindan karar bozularak dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi.

Bakirköy 17. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davanin durusmasina saniklar Okan Kösemen, Noyan Pasin, Bahri Kutlu Sömek ve avukatlari katildi.



Durusmada bozma ilami okunduktan sonra saniklara söz verildi.

Sanik Bahri Kutlu Sömek, bozma ilamina uyulmasini talep ederek, “Bu olay ile hiçbir alakam yoktur, ben bir pilotun yapmasi gereken seyleri yaptim, uçagi emniyetle götürdüm, suçum yoktur, hakkimda beraat karari verilsin. Hiçbir suçum olmamasi nedeniyle 3 yildir pilotluk görevimi yerine getiremiyorum, magdurum, borç içindeyim. Bir an evvel karar verilmesin” dedi.



Sanik Okan Kösemen ise bozma ilamina uyulmasini isteyerek, beraatini talep etti.

Saniklardan Noyan Pasin de, suçsuz oldugunu söyleyerek “Bu dava nedeniyle uçus lisanslarimiz iptal edilmesi nedeniyle çalisamiyoruz, magduriyet yasiyoruz” ifadelerini kullandi.

Davaya iliskin yeniden açiklanan kararda mahkeme, saniklar Okan Kösemen, Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömek hakkinda ‘göçmen kaçakçiligi’ suçundan dava açilmissa da, saniklara atili suçun yasal unsurlarinin olusmadigi ve saniklarin eyleminin kanunda suç olarak tanimlanmadigindan ayri ayri beraat etmelerine karar verdi.

Olayin Geçmisi

Hakkindaki yolsuzluk suçlamasi nedeniyle ev hapsinde tutulan Nissan’in eski CEO’su Carlos Ghosn, 29 Aralik’ta gece saatlerinde Osoka’dan Istanbul’a bir is jeti ile kaçmisti. Bir grup parali asker yardimiyla kaçan Ghosn, 30 Aralik’ta Atatürk Havalimani’na inis yapmisti. Ghosn, Atatürk Havalimani’nda baska bir jet ile Beyrut’taki Refik Hariri Havalimani’na götürülmüstü. Ghosn’un Istanbul aktarmali kaçisina Türkiye’den de aralarinda pilotlarin oldugu süphelilerin yardim ettigi iddiasiyla sorusturma baslatilmisti. Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan olaya iliskin hazirlanan iddianamede, Okan Kösemen, Noyan Pasin, Özgü Bilge Bayram, Bahri Kutlu Sömek ve Serhat Kahvecioglu hakkinda ‘istirak halinde göçmen kaçakçiligi’, süpheli hostesler Nesrin A. ve Serpil K.K. hakkinda ise ‘suçu bildirmeme’ suçundan ceza talebinde bulunulmustu.
Kaynak: İHA