Kastamonu Üniversitesi'nde 'Girisim' Semineri

Kastamonu Üniversitesi’nde Hezarfen Teknoloji ve Tasarim Gelistirme Projesi çerçevesinde düzenlenen seminerde kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, firmalar, akademik personel ve girisimcilere Ar-Ge, sinai mülkiyet haklari, tesvik ve destekler hakkinda bilgiler verildi.

Kastamonu Üniversitesi'nde 'Girisim' Semineri
Kastamonu Üniversitesi Ar-Ge, sanayi, tesvik ve destekler çerçevesinde bilgilendirme egitimlerine devam ediyor. Bu çerçevede, Hezarfen Teknoloji ve Tasarim Gelistirme Projesi Egitim Semineri düzenlendi.

Kastamonu Teknokent Ilgaz Salonu’nda Kastamonu Üniversitesi ev sahipliginde, Kastamonu Teknokent, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü is birligi ile Türk Patent Kurumu (TÜRKPATENT) uzmanlari tarafindan Ar-Ge, sinai mülkiyet haklari, tesvik ve destekler hakkinda egitim semineri verildi.

Seminere, TÜRKPATENT Yenilik ve Tanitim Daire Baskani Salih Koca, Kastamonu Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Selahattin Emirsüleymanoglu, Kastamonu Teknokent Genel Müdür Yardimcisi Doç. Dr. Erol Tekin, kamu kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, firmalar, akademik personel ve girisimciler katildi.

Türk Patent Kurumu Yenilik ve Tanitim Daire Baskani Salih Koca açilis konusmasini gerçeklestirdi. Koca, konusmasinda 6 kisiden olusan uzman ekibi ile patent ve ar-ge çalismalari hakkinda bilgi vererek, fikri sinai mülkiyet kavraminin önemli oldugunu, bir ülkenin gelismislik düzeyinin sahip oldugu fikri mülkiyeti ile ölçüldügünün altini çizdi. Yatirimcilarin artik bina ya da fabrika degil, marka ve marka degeri satin aldigini dile getiren Koca, pek çok yatirimcinin sahip oldugu markayi tescilletmemesi sebebiyle yasal ve ekonomik sorunlar yasadigini dile getirdi. Proje çerçevesinde 2007 yilindan beri yüzlerce firmaya danismanlik hizmeti verildigini söyleyen Koca, danismanlik hizmeti verilecek sehirlerin ve firmalarin incelikle seçildigini ifade ederek, bölgedeki firmalara patent, sinai mülkiyet haklari, ayni sektörde is yapan diger rakipler ile nasil rekabet edilecegi konusunda ücretsiz destek verildiginin altini çizdi.

Türk Patent Kurumu Yenilik ve Tanitim Daire Baskani Salih Koca’nin ardindan söz alan Uzm. Ecz. Ece Baydar, patent ve faydali model hakkinda bilgi vererek sanayi sektöründe tescilin önemine vurgu yapti.

Baydar, dünya ticaretinde yer alan büyük firmalarin ticari sir adi altinda kendilerine has ürünlerin içeriklerini gizledigini ifade ederek marka degerlerinin korunmasi adina firmalarin özellikle içecek firmalarin ticari sir kavramini siklikla kullandigini söyledi.

Ayrica Baydar, patent basvurularinin piyasada güçlenme, rekabet avantaji, taklidi önleme, rakipleri engelleme, davalari önleme, pazarliklarda kullanim, itibar arttirma, lisans geliri elde etme performans ölçümü konularinda hayati bir önem tasidiginin altini çizdi.

Ece Baydar’in ardindan söz alan Mete Kivanç Ünaltekin marka ve basvuru süreçleri hakkinda katilimcilara bilgi verdi. Ünaltekin, markalarin rakip firmalarin ayni veya benzer ürün/hizmetler için ayni veya ayirt edilmeyecek derecede benzer markayi kullanmalari halinde markaya yapilan yatirimlarin zarar görmesini engelleyecegini ifade ederek markalarin tescil edilerek girisimcinin kendisini yasal olarak korumasi gerektigini vurguladi. Ünaltekin ayrica markanin, kullanicilarin tarafindan benzer ürünler/hizmetler arasindan tercih yapmasini saglarken ve girisimcinin ise tarafindan reklam ve tanitim araci olarak kullanildiginin altini çizdi.

Fikri Hangül ise tasarim hakkinda genel bilgilendirme yaparak girisimcinin sahip oldugu marka veya ürün tasariminin ve bu tasarimlarin korunmasinin ne kadar önemli oldugunu dile getirerek iyi bir tasarimin üreticinin kimligini gösterecegini, marka bilinirligini saglayacagini, üretim maliyetini düsürecegini söyleyerek tasarimin piyasada firmanin rekabet gücünü artiracagini ve piyasaya yenilik ve farklilik katacagini vurguladi.
Kaynak: İHA