Baskent Kozanlilar Dernegi'nden 'Kozan'dan Sivas'a 1919' Kitabi

Ankara’da faaliyetlerini sürdüren Baskent Kozanlilar Dernegi bir kültür hizmeti olarak 2 Haziran Kozan’in Kurtulusu 103. Yili için Kozan’dan Sivas’a 1919” adli eseri yayinlandi.

Baskent Kozanlilar Dernegi'nden  'Kozan'dan Sivas'a 1919' Kitabi
Adanali Yazar Yusuf Delikoca tarafindan uzun yillar yapilan alan taramasi ve arsiv çalismasiyla yazilan eserde, Sivas Kongresi’ne giderek 1 Kasim 1919 tarihinde Mustafa Kemal Pasa ile görüserek Kurtulus Savasi’nda Adana Cephesi’nin açilmasini saglayan ve Milli Mücadele’nin Adana baslamasina vesile olan Kozanli dört kahramanin mücadelesi ve Ermeni zulmü anlatiliyor.

Yazar Yusuf Delikoca, “Çukurova ve Kozan’in haksiz ve hukuksuz bir sekilde Fransizlar tarafindan isgal edilerek, Ermeni çeteleri tarafindan büyük bir yagma ve katliamlara ugramasi sonucu ilk direnis Saim Bey gibi kahramanlarla Kozan’da baslamistir. Kozanli Topaloglu Halil Efendi, Sehlikoglu Hasan Efendi, Kurtoglu Hulusi ve Emmi Mustafa Faik Üstün zulme ugramis, sürgün edilmis, Kozan daglarindan ilk Kuvayi Milliye atesini yakmislar ve Sivas Kongresi’ne giderek Mustafa Kemal Pasa ile görüserek Adana Cephesi’nin açilmasini saglamislardir. Bu adim Adana’nin kurtulusu için ilk büyük adimdir. Vermis olduklari milli ve kutsal mücadele hiçbir zaman unutulmamalidir” dedi.

Kitap, Istiklal Madalyali Milli Kahraman Halil Topaloglu’nun torunu ve Baskent Kozanlilar Dernek Baskani Ahmet Topaloglu’nun danismanliginda ve ana sponsorlugunda yayinlandi. Kozan’daki okullara, kütüphanelerine ve okumak isteyen Kozanlilara armagan edilecegi bildiren Ahmet Topaloglu kitapla ilgili olarak sunlari söyledi:

"Bu eserin olusmasinda Bayrak Sairi Arif Nihat Asya’nin ’Vatan Kozan’siz olmaz’ diyerek baslayan o muhtesem siirinin ilham kaynagi olmasi biz Kozanlilar için bir onur kaynagi olmustur. Bunun yaninda kahraman atalarimizin seref öyküsüdür. Vatan topraklarinin düsman isgalinden kurtulusu için ilk büyük adim atildigi gibi Cumhuriyet’e giden yolda Kozan’in tarihe altin harflerle yazilan bir kahramanlik destanidir. Cumhuriyet tarihine Kozanli atalarimizin kahramanca mücadelesi ve Mustafa Kemal Pasa ile Sivas Kongresi’nde görüsmesi 100 yildir unutulmamistir. ’Kozan’dan Sivas’a 1919’ adli bu eserle hiçbir zaman unutulmayacaktir. 2 Haziran 1920 tarihinde düsman isgalinden kurtulan Türk Yurdu Kozan daima Türk yurdu olarak kalacaktir. Basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere Kozan’in kurtulusu için can veren Kaymakam Saim Bey ve tüm sehitlerimizi ve gazilerimizi saygi ve rahmetle aniyorum.”
Kaynak: İHA