ABD Ve Japonya'dan Güvenlik Isbirligini Artirma Karari

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ve Japon mevkidasi Yasukazu Hamada, iki ülke arasindaki güvenlik isbirligini artirma karari aldi.

ABD Ve Japonya'dan Güvenlik Isbirligini Artirma Karari
ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Hint-Pasifik bölgesi gezisi kapsaminda ziyaret ettigi Japonya’da Savunma Bakani Yasukazu Hamada ile bir araya geldi. Görüsmede Pyongyang eksenli güvenlik riskinin yani sira Çin’in bölgedeki faaliyetleri ve Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik baslattigi savas ele alindi. Görüsme sonrasinda açiklamalarda bulunan Austin, "Kuzey Kore’nin tehlikeli ve istikrarsiz nükleer faaliyetleri ve füze programi bölgedeki baris ve istikrari tehdit ediyor" dedi.

Çin’in kurallara dayali düzeni baltalama girisimlerinden endise duyduklarini belirten Austin, Çin Savunma Bakani Li Shangfu’nun bu hafta sonu Singapur’da katilacagi konferans sirasinda kendisiyle görüsmeyi reddetmesini "Talihsiz bir durum" olarak nitelendirdi. Li ile iletisime her zaman açik oldugunu vurgulayan Austin, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü savasi ise "acimasiz ve sebepsiz" olarak degerlendirdi.

Çoklu isbirligi vurgusu

Japonya Savunma Bakani Hamada ise görüsmede, iki ülke arasindaki güvenlik isbirligini derinlestirme ve bölgedeki tehditlerle mücadelede daha yakin temaslarda bulunma konusunda Güney Kore, Avustralya ve Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi ile de mutabik kaldiklarini söyledi.

Zorlu güvenlik ortaminin çoklu isbirligi gerektirdigini söyleyen Hamada, "Yalnizca Japonya ve ABD arasinda degil, ayni zamanda Güney Kore, Avustralya ve ASEAN (Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi) ülkeleri arasindaki isbirliginin önemini de teyit ettik" seklinde konustu.

Kaynak: İHA