DOSTEK Ögrencileri Bilisim Suçlari Konusunda Bilgilendirildi

Bilisim Haftasi çerçevesinde Denizli Organize Sanayi Bölgesi Teknik Koleji (DOSTEK) ögrencilerine yönelik "Bilisim Suçlarinin Hukuki Boyutu" adli seminer Av. Ömer Alp Çelik tarafindan Denizli OSB konferans salonunda gerçeklestirildi.

DOSTEK Ögrencileri Bilisim Suçlari Konusunda Bilgilendirildi


Ögrencilerin bilisim araçlarini kisisel, toplumsal ve egitsel yararlar istikametinde kullanmalari gerektigine vurgu yapan Av. Ömer Alp Çelik, yaptigi sunumda; hukuka aykiri olarak kisisel verilerin ele geçirilmesi, kaydedilmesi, yayilmasi, bilisim sistemine girme, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya degistirme vb. konularda bilgi verdi. Çelik, “Günümüzde hizla gelisen bilisim teknolojilerinin artan oranda kullanimiyla ortaya çikan ‘bilisim suçlari’ konusunda, toplumumuzun her kesimi egitilmelidir. Özellikle ailelerin, ögretmenlerin ve ögrencilerin bu konuda suurlu olmasi gerekmektedir. Bireylerin egitim çagi yillarinda, bu tür hassas konularda egitimler düzenlenerek, bilisim suçu oranlarinin azaltilmasi çok önemlidir” dedi.



Bilisim suçlarinin büyük genelinin gençler tarafindan islendigini, bu sebeple erken yasta siber güvenlik bilinci kazanilmasinin önemine deginen Çelik, “Bu yeteneklerin dogru kanalize edilebilmesi adina internetin etik kullanimi ve haklar çocuklara erken yasta ögretilmelidir. Suurlu kullanici ve ebeveyn sayisi artmalidir” seklinde konustu.



Ögrencilerin aktif olarak katilimin saglandigi egitimin çok faydali oldugunu söyleyen Denizli Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Ahmet Tas, “Bilisim ve teknolojinin gelismesiyle kisilerin istedikleri bilgilere kolayca ulasmalari da hizla gelismekte bununla beraber bilisim ve teknoloji alaninda islenen suçlarda dogru orantili bir sekilde çogalmakta ve bu durum herkesi suç magduru yapabilmektedir. Bu alanda karsilasilabilinecek olan olumsuzluklari bilmek ve önlem almak gerekmektedir. Bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelismeler internet kullanicilarina kendilerini ifade etme noktasinda büyük imkanlar saglarken bireylerin iletisim kurma biçimlerini de degistirmistir. Çevrimiçi paylasimlarin kolaylikla yapilabilmesi, interaktif uygulamalarin artmasi iletisimin hizla elektroniklesmesini saglamistir. Akilli telefonlarin çoklu ortamlarin kullanimina imkan saglamasi, bireylerin sosyal medya kullanim sürelerini büyük oranda arttirmistir. Internetin oldugu hemen her ortamda mobil cihazlarla kolayca erisilen sosyal aglar, iletisimsel anlamda bireylere önemli firsatlar sunarken, bu aglarin Suursuzca kullanimi negatif sonuçlarin dogmasina neden olmaktadir. Sosyal medyanin sagladigi görece özgürlük ortamini istismar eden çok sayida kullanici, hakaret basta olmak üzere çok sayida suçun islenmesine sebebiyet vermektedir. Sosyal medya kullanim oraninin artmasi ile birlikte, sosyal medya üzerinden islenen suçlarin da arttigini istatistiki rakamlar ortaya koymaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA