Agir Hasarli Bina Az Hasarliya Döndü Iddiasi

Diyarbakir’in Kayapinar ilçesinde zemin katta dükkani bulunan 7 katli apartmanin yikici depremler sonrasi agir hasarli oldugu gerekçesiyle mühürlendigini söyleyen mülk sahibi, bir müddet sonra binanin sistemde ‘az hasarli’ görüldügünü ileri sürdü.

Agir Hasarli Bina Az Hasarliya Döndü Iddiasi
Kahramanmaras merkezli siddetli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakir’da binlerce yapi için acil yikim karari verilirken, yaralari sarma çalismalari devam ediyor. Mühendisler kentteki yapi denetimlerini tamamlarken, iddiaya göre Kayapinar ilçesine bagli Huzurevleri Mahallesi’ndeki 28 daireden olusan 7 katli Ruken Apartmani için depremden sonra ilk 3 gün ‘agir hasarli’ raporu verildi.

Mühürlenen binanin sakinleri bir müddet farkli yerlere yerlesti. Sistemde apartmanin bir müddet sonra ‘az hasarli’ gözüktügünü ileri süren dükkan sahibi ve bazi bina sakinleri, itiraz dilekçesi hazirlayip yetkililere bildirdi.

Apartman altinda isletmesi bulunan Resit Tetik, dükkanda kolon ve kirislerin köselerinde demirlerin bariz bir sekilde belli oldugunu ifade etti.

Muhtemel bir depremle binanin yikilma ihtimalini göz önüne alarak vicdan azabi çekmek istemediklerini belirten Tetik, “Binamiza depremden dolayi ilk 3 gün içerisinde agir hasar kaydi yapildi. Evimiz dükkandan uzak oldugu için bina sakinleri mühendisler ile ‘binamizda agir hasarlik bir durum söz konusu degil’ diye itirazda bulunmuslar. Böylelikle mühendislerin binayi kontrol etmesine engel olmuslar. Daha sonra sisteme az hasarli diye kaydedildi. Son kontrolde yetkililer binayi kontrol için geldiginde ise tekrar agir hasara çevirdi. Mühendisler bina için kesinlikle ‘agir hasar’ demis. Benim dükkanim da zemin katta oldugu için bayagi zarar görmüs. Lokanta olarak kullandigimiz dükkanin bütün duvarlari çökmüs, kolon ve kirislerin köselerinde demirler bariz bir sekilde belli oluyor. Ayni zamanda insaat sektöründe de çalistigim için binanin agir hasar olduguna inaniyorum. Sonra da Allah etmesin bir deprem olursa kimsenin enkaz altinda kalip hayatini kaybetmesini istemiyorum. Vicdan azabi çekmemek için bu durumu paylasmak istedim” dedi.



“Bina 10 santim kaymis, yine de ‘az hasar’ verilmis”

Binada mülk sahiplerinin dairelerini ‘binada hiçbir sikinti yok’ diyerek kiracilara evi kiralattigini iddia eden Tetik, “Binada batidan doguya dogru 10 santimetre gibi bir kaymanin meydana geldigi söz konusudur. Bariz bir sekilde belli oluyor zaten. Bu binada en çok zarara ugrayan benim. Dükkan dairelerden daha kiymetlidir. Bu binanin ayni zamanda kiris ve kolonlari da çökmüs durumdadir. Bina sakinleri kiris ve kolonlardaki çatlakliklari gizliyor. Daire sahipleri binadan tasinmis. Ama kiraci binanin ‘az hasarli’ oldugunu belirterek. binada sikintinin olmadigini belirtiyor. Bu vicdana sigmaz. Kiracilarin kolon ve kirislerden hiçbir haberi yok. Binada mülk sahiplerinden birkaç kisiyle konustum. Kendileri dairesini temiz gösterip baska vatandasa satmaya çalisti. Bu ne vicdana ne de insanliga sigar. Binanin agir hasar oldugu göz önündedir. Lütfen yetkililer bu konuyla ilgilensin. Binanin acilen yikilmasi gerekiyor. Yoksa artçi depremlerle hiçbir güvenlik önlemi alinmadan kendiliginden yikilir. Allah etmesin böyle olursa vatandaslardan biri de bina altinda kalabilir” diye konustu.

Kaynak: İHA