Gaziantep'te 3 Metrekarelik Dükkanda Ürettigi Kilimleri Dünyaya Ihraç Ediyor

Gaziantep’te yasayan 81 yasindaki Yasar Elbir, ilerlemis yasina ragmen 3 metrekarelik dükkanindaki tezgahinda dokudugu kilimleri dünyanin birçok ülkesine ihraç ediyor.

Gaziantep'te 3 Metrekarelik Dükkanda Ürettigi Kilimleri Dünyaya Ihraç Ediyor
Gaziantepli kilim ustasi 81 yasindaki Yasar Elbir, kilim dokumayi eski el tezgahiyla 1995 yilindan beri yaparak tek basina meslegi ayakta tutuyor. Adina türküler yazilan, Eski Osmanli evlerinde ve yörük çadirlarinda çok kullanilan sedir, divan veya yerlere serilip, duvarlara asilan kültürümüzde önemli bir yeri olan kilimi, 3 metrekarelik dükkaninda üreten Elbir Avrupa ülkelerine kadar ihraç ediyor. Kilim dokuma sanatinin yerini makinelesmenin aldigi günümüzde farkli desenlerde kilimler dokuyarak meslegini yasatmaya devam ediyor.

“ögrenmek isteyen çok ama gelen yok”

Makinelere ragmen kilimlerini üretmeyi birakmadigindan ve sanatini devam ettirdiginden bahseden Elbir, “Kilimler genellikle el dokumasi oldugu için güzel halilarin üzerine, sehpalara, masalara ve duvarlara dekor olsun diye asilir. Eskiden bu sanati devam ettiren kilim ustasi çok vardi simdi ben tek kaldim. Kilim üretimi makinelesince kilimcilik sektörü yok oluyordu, simdi makinelerde öldü ama ben meslegimi el dokumasi olarak devam ettirmekteyim. Meslegi ögrenmek isteyen çok ama gelen yok” dedi.

“Avrupa’nin her ülkesine gönderiyorum”

Dokudugu kilimleri dünyanin farkli ülkelerine gönderdigini ve belirten Elbir, “Avrupa’nin her ülkesine gönderiyorum. Fransa, Almanya, Japonya ve Çin’e de çok gönderiyorum ama el dokumasi zor oldugu için ben bir tane çikarana kadar makineler günde yüzlerce çikariyor. El dokumasini makinelere karsi yasatmaya çalisiyorum. Tek oldugum için benden sonra yapacak kimse de yok. Devamli gelenler oluyor ve genellikle gelenlerin yüzde 90’i kadinlar oluyor. Ögrenmek istediklerini söylüyorlar ama sonra gelmiyorlar. Bu meslegin yasamasi için gelsinler. Makine isi degil el isidir ve ölmemesi için vatandaslara ögretmek istiyoruz. Bu bir sanayidir. Hem kendiler kazanir hem meslek ölmez” diye konustu.

Kaynak: İHA