Afrika'daki Hayvanlarin 7,5 Milyon Yil Önce Anadolu'da Yasadigi Kesfedildi

Kapadokya, Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Baraji ve Nevsehir’in Gülsehir ilçesini kapsayan bir sekilde çalisan uzman antropologlar, kesfettikleri fil, zürafa ve yirtici hayvanlara ait kemikleri Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesinde (AHBVÜ) düzenlenen “Dünyada esi benzeri olmayan 7.5 milyon yillik fosillerin kesfi” seminerinde sergiledi.

Afrika'daki Hayvanlarin 7,5 Milyon Yil Önce Anadolu'da Yasadigi Kesfedildi
AHBVÜ Antropoloji bölümü ögretim üyeleri Prof. Dr. Oksan Basoglu, Prof. Dr. Pinar Gözlük Kirmizioglu, Dr. Ögretim Üyesi Yesim Dilek ve Arastirma Görevlisi Özge Kahya, seminere katilanlara çikarilan fil, zürafa ve yirtici hayvanlara ait kemikler hakkinda bilgi verdi.

7,5 milyon yil önce Anadolu yaylalarinda oldugu kesfedilen fil, zürafa ve yirtici hayvanlarin kemikleri, Kapadokya Paleontoloji Dernegi kuruculari ile AHBVÜ Antropoloji bölümü ögretim üyelerinin katilimlariyla üniversitenin amfi sinifinda sergilendi. 2018’de ihbar üzerine Kayseri’ye giden antropologlar bulduklari küçük bulgularin ardindan Kültür ve Turizm Bakanliginda çalisan görevli personeller esliginde bölgede kazi çalismalari baslatti.

“Kesfedilen kemiklerden birisinin dünyada bir örnegi yok”

“Dünyada esi benzeri olmayan 7.5 milyon yillik fosillerin kesfi” seminerinin ardindan IHA muhabirine konusan Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Antropoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Oksan Basoglu tabiri caizse igneyle kuyu kazarak kemikleri çikardiklarini söyledi.

Basoglu, ihbar üzerine gittikleri bölgede ilk önce küçük buluntular bulduklarini belirterek, “Kayseri Büyüksehir Belediyesi esliginde 2018’de ihbar üzerine bölgeye gittik. Önce ufak bir parçasini gördügümüz buluntunun ardindan kazi çalismasini baslattik. Neredeyse 3 metreye yakin bir fil savunma disi oldugunu gördük” dedi.

Basoglu, izinleri Kültür ve Turizm Bakanligindan aldiklarini söyleyerek bakanligin destekleriyle zürafa, gergedan, sirtlan ve kaplan gibi hayvanlardan örnekler bulduklarinin altini çizdi. Basoglu hortumlu memeliye ait bir kafatasi bulduklarini belirtirken heyecanlandiklarini ifade ederek, “Buldugumuz; Zürafa, gergedan ve yirticilar dedigimiz sirtlanlar ile kaplanlar dünyada örnekleri var fakat bir hortumlu memeliye ait bir kafatasi var ki bu büyüklükte korunan bir kafatasinin örnegi dünyada baska bir yerde yok. Biz neredeyse igneyle kuyu kaziyoruz” diye konustu.

“Türkiye, Paleontoloji çaginda bir geçis güzergahinda olan bir ülke”

Kayseri’deki kazi çalismalarina katilan Uzman Antropolog Ömer Dag ise Türkiye’nin Paleontoloji çaginda bir geçis güzergahinda oldugunu belirterek Paleontolojik anlamda eksiklik yasayan Türkiye’nin Kayseri’de açilacak olan müzeyle beraber bu eksikligi daha az hissedeceklerini söyledi.



Dag, büyük boyutta kemikler bulduklarinin yani sira çesitlilik konusundaki fazlaligin kendilerini memnun olduklarini aktardi.

Dag, bulduklari fil kafataslarinin çok farkli bir morfolojik özelliklere sahip oldugunun çalismalarini farkli boyutlara tasidigini belirterek insanlarin bu kesiflerle bulusmasi açisindan önem arz ettigini söyledi.



Dag, bunun neticesinde Kayseri’de ilk paleontolojik müzenin açilacagini ifade ederek, “Çikan örneklerin çok büyük olmasi ile çesitligin fazla olmasi insanlarin bu kesiflerle bulusmasi açisindan önem arz ettigini gördük. Bunun neticesinde Kayseri’de ilk paleontolojik müzenin de temelleri atilmis oldu. Müzenin yüzde 70’i tamamlandi ve yakin bir zamanda da açilmasi hedefleniyor” diye konustu
Kaynak: İHA