Van Gölü Havzasi'ndaki Sulak Alanlar Tehlikede

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, küresel iklim degisikliginin etkisiyle sularin çekilmesine bagli olarak sazlik alanlarin tehlikeye girdigini belirtti.

Van Gölü Havzasi'ndaki Sulak Alanlar Tehlikede
Van’in Ercis, Muradiye, Tusba ve son olarak da Ipekyolu ilçelerinde birçok kus türünün yasam alani olan sazlik alanlarda büyük çapli yanginlar meydana geldi. Meydana gelen yanginlarda çesitli türlerdeki kuslar telef oldu. Son olarak Ipekyolu ilçe sinirlarinda 250 kus türüne ev sahipligi yapan Erçek Gölü sazliginda çikan yangin korkuttu.

“Yanginlar genellikle insan eliyle olur”

Konuya iliskin açiklamalarda bulunan YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, sulak alanlarin tabiatin rahimleri oldugunu belirtti.

Ekolojik dengede sazlik alanlarin kritik yerler oldugunun altini çizen Prof. Dr. Aslan, “Sulak alanlar aslinda bataklik gibi görünse de biyolojik aritma tesisleridir. Göl ve barajlara dökülen sular burada aritiliyor. Bu sekilde bazi zehirli maddeleri de tutarlar. Küresel iklim degisikliginin etkisiyle sularin çekilmesine bagli olarak sazlik alanlari karaya çikar. Ortaya çikan sazliklarda yangin oldugu zaman da büyük bir miktari etkiler. Bu yanginlar genellikle insan eliyle olur ama bazen de elektrik ve çesitli sebeplere bagli olabilir. Van Gölü Havzasi’nda farkli noktalarda meydana gelen yanginlar bu alanlari tahrip ediyor. Buna bagli olarak burada yuva yaparak yasayan ve üreyen hayvanlar da etkilenmektedir. Dik kuyruk gibi nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlarin üreme yerleri de bellidir. Bu durum bu kuslarin buradan göç etmesine ve baska yerlerde üremesine neden olacaktir” dedi.



“Acil önlemlerin alinmasi gerekiyor”

Özellikle Erçek Gölü’ndeki sazlik alanlarin kritik öneme sahip oldugunu dile getiren Aslan, “Erçek Gölü sazlik alanlari en çok kusun üredigi ve misafir edildigi alanlardir. Buraya çok sayida flamingo ‘alli turna’ da gelmektedir. Bizler burayi yok edersek artik alli turnalar selam getirmez. Alli turnanin selam getirmedigi bir yerde börtü böcek ve hayat da olmaz. Buralari en kisa zamanda gelecek nesillere aktarmak için acil önlemlerin alinmasi gerekiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA