'Sigarayi Biraktiktan Sonra Kanser Riski Azaliyor'

Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Servet Kayhan, "Akcigerlerin, sigaranin olusturdugu zararlardan tamamen kurtulabilmesi için zamana ihtiyaç vardir. Dokuz ay gibi bir süre sonra akcigerin kendisini temizleme fonksiyonlari yerine gelerek ve kanser riskinin yillar içerisinde azaldigi görülecektir" dedi.

'Sigarayi Biraktiktan Sonra Kanser Riski Azaliyor'
"31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü" nedeniyle açiklama yapan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Servet Kayhan sigaranin zararlarindan bahsetti. Prof. Dr. Servet Kayhan, "Sigara içenler sagliginizin kiymetini anlamak için sigaraya bir müddet mola verin. Saatler içerisinde kalp atisinin ve tansiyonun düzeldigi görünecektir. Sigarayi birakanlar günler içerisinde nikotin düzeylerinin düsmesiyle beraber daha rahat nefes almaya baslayacaktir. Sigara birakmasina bagli olarak kanser riski, kalp hastaliklari riski, koroner arter hastaligi riski giderek azalacaktir. Akcigerlerin, sigaranin olusturdugu zararlardan tamamen kurtulabilmesi için zamana ihtiyaç vardir. Dokuz ay gibi bir süre sonra akcigerin kendisini temizleme fonksiyonlari yerine gelerek ve kanser riskinin yillar içerisinde azaldigi görülecektir" diye konustu.



"50 yas ve üstü kisilerde özellikle solunum fonksiyonlarinin giderek azaliyor"

Prof. Dr. Servet Kayhan ayrica sigaranin zararlari için sunlari söyledi:

"Sigara ve tütün mamulleri insanda hem fiziksel hem de psikolojik bagimlilik yapan ürünlerdir. Bununda en önemli etkeni içerdigi ’nikotin’ maddesidir’. Sigarayi birakan kisiler, ilk günlerde konsantrasyon kaybi ve odaklanamama gibi saglik sorunlarindan kurtulacaktir. Sigarayi birakamayanlar için saglik destegi ’Alo 171’ hatti ve sigara birakma polikliniginde hizmet vermektedir. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri olarak hastalara, ileride saglikli yasam sürmeleri için genç yasta sigarayi birakmalarini, gençlere ise sigaraya hiç baslamamalarini önermekteyiz. 50 yas üstü kisilerde özellikle solunum fonksiyonlarinin giderek azaldigini bilmekteyiz. Bunun önüne geçebilmek için, öncelikle düzenli egzersiz, saglikli beslenme, sigara ve tütün mamullerinden uzak durmayi önermekteyiz. Günümüzde her yil yaklasik iki milyon kisi dünyada akciger kanserine yakalanmaktadir. Akciger kanserinin yüzde doksan etkeni sigaradir. Sigarayi birakarak saglikli bir ömür yasanabilmektedir."
Kaynak: İHA