Yaz Yaklasiyor, Havuza Girecekler Dikkat!

Kulak Burun Bogaz Uzmani Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sagun, temiz olmayan havuzlar sebebiyle dis kulak iltihabinin yaz aylarinda arttigini ifade ederek, havuza girecek vatandaslara uyarilarda bulundu. Sagun, "Yaz aylarinda artis gösteren ve tedavi edilmedigi takdirde ciddi saglik sorunlarina yol açabilen rahatsizligin sik görülmesinin en önemli sebebi; temizliginden emin olunmayan havuz sularidir. Kirli denizlerde ve düzenli bakimi yapilmayan havuzlarda yüzmek eklenince dis kulak enfeksiyonu kaçinilmaz olur" dedi.

Yaz Yaklasiyor, Havuza Girecekler Dikkat!
Yaz aylari yaklasiyorken, Kulak Burun Bogaz Uzmani Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sagun, havuza girecek vatandaslara uyarilarda bulundu. Sagun; havuz, deniz ve dusta kulaga su kaçmasi sebebiyle dis kulak yolu enfeksiyonunun ortaya çikabilecegini belirtti.

Sagun, özellikle temizliginden emin olunmayan havuz sularinin bu gibi saglik sorunlarinda en önemli etkenlerden biri oldugunun altini çizdi.

"Dis kulak enfeksiyonu kaçinilmaz olur"

Temizliginden emin olunmayan havuzlarda dikkatli olunmasi gerektigini vurgulayan Ömer Faruk Sagun, "Yaz aylarinda artis gösteren ve tedavi edilmedigi takdirde ciddi saglik sorunlarina yol açabilen rahatsizligin sik görülmesinin en önemli sebebi; temizliginden emin olunmayan havuz sularidir. Her ne kadar dis kulak yolu iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapiya sahip olsa da mantar, virüs ve bakteri gibi çesitli enfeksiyonlar bu bölgeyi etkileyebilir. Dis kulak yolunu kaplayan koruyucu yagli tabakayi ortadan kaldiran her türlü etken bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dis kulak enfeksiyonuna neden olur. Özellikle asiri suda kalma ve çesitli aletlerle dis kulak yolu temizligi yapmaya çalisanlarda koruyucu yagli tabaka zarar görmektedir. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakimi yapilmayan havuzlarda yüzmek eklenince dis kulak enfeksiyonu kaçinilmaz olur" diye konustu.



"Bazi hastalarda agri, kisinin agzini açip kapatmasina engel olabilecek kadar siddetli"

Sagun, iltihabin en rahatsiz edici belirtisinin kulakta agri oldugunu ifade ederek, "Isitme kaybi, kulakta tikaniklik ve agriniz varsa acilen bir doktora danismaniz gerekli. Bazi hastalarda agri, kisinin agzini açip kapatmasina bile engel olabilecek kadar siddetlidir. Dis kulak yolunun sis ve akinti ile dolu olmasi sebebiyle hastalar muayene sirasinda da agri hissedebilmektedir" dedi.



"Hastaya uygun antibiyotikli ve kortizonlu damamlar genellikle yeterlidir"

Hastanin durumuna göre tedavi belirlenip, uygulanmasi gerektiginin altini çizen Ömer Faik Sagun, "Hastaligin tedavisinde hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar genellikle yeterlidir. Bazi durumlarda ise tedavinin yani sira hekim tarafindan yapilacak kulak bakimina da ihtiyaç duyulmaktadir. Dis kulak yolu çok sis olan hastalarda damlalar kullanilamaz. Bu vakalarda dis kulak yoluna yerlestirilen pamuklar, ilaçlarla devamli islatilarak tedavi etkili hale getirilmektedir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA