Riskli Bebeklerin Nörolojik Takibine Dikkat

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Ibrahim Turan riskli bebekler hakkinda bilgi verdi.

Riskli Bebeklerin Nörolojik Takibine Dikkat
Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Ibrahim Turan riskli bebekler hakkinda bilgi verdi. Çocuk Nörolojisi Uzmani Prof. Dr. Mehmet Ibrahim Turan dogum öncesi anne karninda, dogum esnasinda ya da dogum sonrasi dönemlerde enfeksiyon, genetik ya da solunum sikintilariyla karsilasan bebeklerin riskli bebek olarak tanimlandigina dikkat çekti.

Prof. Dr. Mehmet Ibrahim Turan, ‘’Riskli bebekler nörolojik ve gelisimsel yönden risk altindadir. Bu problemler vücutta gevseklik, bas tutmada zayiflik, oturma ve yürümede gecikme, havale geçirme, konusmada gecikme ve zeka geriligi gibi önemli olan ve erken dönemde fark edilirlerse önlenme imkanlari olan durumlardir. Özellikle dogum sonrasi yenidogan yogun bakimda yatan bebeklerin anne ve babalari bu riskler açisindan dikkatli olmali ve doktor kontrollerini yaptirmalidirlar. Bu kontrollerde sikayete göre detayli nörolojik muayene, nöbet riski açisindan EEG çekimi (Beyin dalgalarinin degerlendirilmesi), Beyin MR, ultrason gibi yardimci tani yöntemleri ile riskli bebeklerde olusabilecek problemlerin erken tanisi yapilabilmektedir. Bu bebekler belirlenen duruma göre multidisipliner yaklasimla erken fizik tedavi programina alinmali ve uygun ilaç tedavilerine baslanmalidir’’ dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ibrahim Turan riskli kabul edilen tüm bebeklerin dogum sonrasi nörolojik takiplerinin çocuk nöroloji uzmani tarafindan yapilmasi gerektigini kaydetti.

Prof. Dr. Turan, Nörolojik takipteki gecikmelerin etkin tedaviyi geciktirecegini belirterek, geri dönüsümü zor olan problemlerin olusmasinda önemli etkenlerden biri oldugunun altini çizdi.
Kaynak: İHA