Idrarinda Kanama Ve Agri Olan Hastanin Idrar Kanalinda 3 Cm'lik Tümör Çikti

Denizli’de kanamali idrar ve agri sikayetiyle Özel Egekent Hastanesi’ne müracaat eden 57 yasindaki hastanin üreterinde tespit edilen 3 santimetrelik tümör, Üroloji Uzmani Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz tarafindan gerçeklestirilen basarili bir operasyonla temizlendi.

Idrarinda Kanama Ve Agri Olan Hastanin Idrar Kanalinda 3 Cm'lik Tümör Çikti


Denizli’de yasayan Metin Ögünç, bir süredir devam eden kanamali idrar ve agri sikayetlerinden kurtulabilmek için 1 yildir gittigi çesitli saglik kuruluslarindan sonuç elde edemeyince çareyi Özel Denizli Egekent Hastanesi’ne basvurmakta buldu. Üroloji Uzmani Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz tarafindan gerçeklestirilen detayli muayenesinde mesanesi ve idrar kanalinda tümörler oldugu tespit edildi. Acil sikayetlerinden kurtarilmasi için ameliyat edilmesine karar verilen hastanin üreterindeki 3 santimetrelik tümör, Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz ve ekibinin gerçeklestirdigi basarili operasyonla temizlendi.

Sikayetlerini giderilen hastanin saglikli bir sekilde taburcu edildigi belirten Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz, “Metin Bey 3 hafta önce klinigimize basvurdu. Idrarinda kanama ve vücudunun sag yan tarafinda agri sikayetiyle geldi. Geldiginde bir ultrason yaptik ve üreter de 3 santimlik bir tümörel lezyon gördük. Üreter tümörü çok sik gördügümüz bir sey degil. Ultrasonda bunu gördükten sonra taniyi dogrulamak hedefiyle endoskopik görüntüleme (sistoskopi) yaptik . Bunu yaptigimizda içeride hem idrar kesesinde farkli tümörler hem de üreterde blok tümör gördük. Mesanedeki bütün tümörleri temizledik. Idrar kanalindaki tümörlerden örnek aldik ve patolojiye gönderdik. Patoloji sonucunda idrar kesesi içindeki tümörler düsük düzeyde geldi ama üreterdeki tümörler yüksek derece geldi. Üreter tümörünün tedavisi agresif seyreder yani tümörü ve çevre dokuyu genis bir sekilde temizlemek gerekebilir. Çünkü çok sik tekrar eder ve hizli ilerleyerek vücuda yayilabilir. Bu nedenle böbrek ve idrar kanalini tamamen almamiz gerekiyordu” dedi.



“Saglikli böbregi korumak için hassas davrandik”

Hastanin sagligina kavusabilmesi için idrar kanalini ve sag böbregini almak zorunda kaldiklarini kaydeden Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz, operasyonun detaylarini su sözlerle paylasti:

“Metin Beyin kronik böbrek hastaligi var. 1 yildir dis merkezde ve nefroliz takibinde. Diyalize girmiyor ama diyaliz sinirinda böbrek degerleri yüksek seyrediyordu. O yüzden anestezi ve dahiliye doktorumuzla nasil yol izleyebiliriz diye ufak bir konsey yaptik. Üreter tümörü ileri evre oldugu için böbregi mecburen almak zorundaydik. Çünkü böbregi almadan sadece sag idrar kanalinin alinmasi daha büyük problemlere yol açabilecekti. O yüzden diger böbregi koruyarak ilaçlarimizi, anestezimiz ve ameliyatimizi ona göre ayarladik. Sag böbrek ve sag idrar kesesinin bir kismini laparoskopik olarak kapali yöntemle çikardik. Ameliyatin üçüncü günü saglik durumu gayet iyi. Yemegini yedi ve taburculugu planlaniyor. Su anda sadece idrar sondamiz var. Sag böbrek tümörden dolayi tamamen tikaliydi. Tümörlü Böbregin alinmasi ile diger böbrek daha iyi çalismaya basladi ve simdi böbrek tahlillerimiz ve idrar çikisimiz ameliyat öncesine göre daha iyi durumda” dedi.



“Hastaligimi göremediler”

Sagligina kavusmasina vesile olan Doç. Dr. Taha Numan Yikilmaz ve ekibine tesekkür eden hasta Metin Ögünç ise “Idrarda kanamam vardi. Birkaç doktora gittim. Baska bir hastanede check-up yaptirdim ama Taha Beyden baska hastaligimi bilen olmadi. Bu sorunum ilk basta çözülmedi. Check-up da dahi bu hastaligi görmediler. 3 santimlik tümörü nasil göremediler bilemiyorum. Taha Bey sag olsun bakti ve kendisi de hastaligimi nasil görmediklerine sasirdi. Su anda iyilestim” diye konustu.

Kaynak: İHA