Van'da Yanan Sazliklar Yeniden Yeseriyor

Van Gölü Havzasinda birçok noktada yanan sazlik alanlari yagmurlarin yagmasiyla yeniden yesermeye basladi.

Van'da Yanan Sazliklar Yeniden Yeseriyor
Türkiye’de en önemli sazlik alanlarin büyük bir kismi Van Gölü Havzasinda yer aliyor. Van’da geçtigimiz günlerde birçok kus türüne ev sahipligi yapan sazlik yanginlari ise sayisiz canlinin yasamini yitirmesine neden oldu. Kus göçlerinin ve yumurtlamalarinin yogunlastigi bu dönemde sazliklar üst üste yanginlara maruz kaldi. Van’in Ipekyolu, Tusba, Ercis, Muradiye ve Saray ilçelerinde meydana gelen sazlik yangilarini söndürmek için de itfaiye ve jandarma ekipleri yogun bir mesai harcadi.

Yanginlarin ardindan havalarin yagisli geçmesi sazlik alanlarin yeniden yesermesine imkan sagladi. Yangin sonrasi küle dönen alanlarda yeniden yesil otlarin boy vermeye baslamasi yaban kuslari için yeniden bir umut oldu. Uzmanlar, yagmurla birlikte yenilenmeye baslayan sazliklarin bundan sonra daha etkili korunmasi için yeni projelerin devreye alinmasini istiyor.

“Ülkemizdeki sulak alanlar bir bir yok oldu”

IHA muhabirine konusan YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, sazliklarin yaban hayati ve ekolojik dengenin devami için bir alan olusturdugunu belirtti.

Tabiatin rahmi olan sazliklarin insan eli ve iklim degisikliginden dolayi yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kaldigini ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Çesitli nedenlerle sulak alanlar tabiattan yok oldugu zaman ekolojik dengede bozulmalar meydana gelir. Nüfus, tarim ve sanayinin artmasina bagli olarak ülkemizdeki sulak alanlar bir bir yok oldu. Van Gölü Havzasinda nüfus baskisi ve sanayinin az olmasi nedeniyle sulak alani konusunda ülkemizin en zengin bölgelerindendir. Ancak bu bölgede de son zamanlarda insan temasiyla yanginlar çikarilmaktadir. Küresel isinmaya bagli olarak sularin çekilmesiyle insanlarin sulak alanlara yaklasmasi da artmis oldu. Buna bagli olarak havzadaki sulak alanlarin çogu ise yakildi. Yanginlara bagli olarak burada yasayan ve üreyen çok sayida kus ise zarar gördü” dedi.



“Sulak alanlar tekrar kendini tazeledi”

Bu seneki yanginlarin ilkbahar aylarinda çiktigini ve ardindan yagisli geçen sürece bagli olarak sulak alanlarindaki otlarin yeniden yeserdigini dile getiren Aslan, “Yanginlar yaz aylarinda çikmis olsaydi daha fazla yer yanmis olacakti. Yagisli mevsime bagli olarak sulak alanlar tekrar kendini tazeledi. Böylece yeni bir ekolojik dengeyi tekrar meydana getirdi. Bundan sonra sulak alanlarin korunmasi için daha etkili projeler gelistirilmelidir. Ekolojik dengenin devam etmesini istiyorsak ve herhangi bir sorunla karsilasmamak için sulak alanlari korumamiz gerekiyor. Yanginlarla beraber bizle korumayi ortadan kaldirirsak bir daha sulak alanlari bulamayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA