Hakkari'de Yeni Bir Bögü Böcegi Türü Kesfedildi

Hakkari Üniversitesi Lisansüstü Egitim Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Melek Erdek tarafindan Hakkari ilinin biyolojik çesitliligiyle ilgili yürütülen arastirmalar sonucunda yeni bir bögü böcegi türü kesfedildi.

Hakkari'de Yeni Bir Bögü Böcegi Türü Kesfedildi
Bögülerin zehirsiz ve zararsiz bir araknid takimi olduguna özellikle dikkat çeken Doç. Dr. Melek Erdek, söz konusu “Gylippus” cinsine ait türlerin, mikrohabitatlari tercih eden ve bir çogu yüksek dag endemigi olan türler oldugunu belirtti.

Özellikle buzul dönemlerinde daglarin yüksek kesimlerine çekilmis olduklarini, daha sonraki süreçlerde buralarda yasamaya uyum saglayarak, relikt (kalinti) türlere dönüsüp genis yayilim göstermediklerini vurgulayan Doç. Dr. Melek Erdek, Hakkari ilinin daglik, izole alanlara sahip olmasindan dolayi çoksayida farkli ve kesfedilmemis türe ev sahipligi yaptigini yaptigini söyledi.



SCI-Expanded kategorisindeki “Zoology in the Middle East” dergisinde 22.05.2023 tarihinde yayinlanan “Description of a new species of solifuge of the genus Gylippus from Turkey (Solifugae: Gylippidae)” baslikli makale ile bilim dünyasina kazandirilan türe, Hakkari ili sinirlari içerisinden toplandigi bölge olan Cennet-Cehennem Vadisi, Mergan Yaylasi’na ithafen “Gylippus (Gylippus) merganus” ismi verildi.

Yeni türe ait tip materyalleri, Biyolojik Çesitlilik Uygulama ve Arastirma Merkezi (HAKBIYOM) bünyesindeki Zooloji Müzesi’nde muhafaza edildigi belirtildi.
Kaynak: İHA