Yozgat'ta 16 Bin Lira Maasli Is, Türkler Begenmeyince Afganlara Kaldi

Yozgat’ta 16 bin lira maas, sigorta, yiyecek, içecek ve barinma ihtiyaçlarinin karsilanmasina ragmen yerli çoban bulamayan besiciler, çözümü göçmen çobanlarda buldu.

Yozgat'ta 16 Bin Lira Maasli Is, Türkler Begenmeyince Afganlara Kaldi
Ülke ekonomisinin olmazsa olmazi olan tarim ve hayvancilik sektöründe son zamanlarda bas gösteren çoban sikintisi, besicileri olumsuz yönde etkiliyor. Göçmen çobanlar ile sorunu geçici olarak gidermeye çalisan yetistiricilerin en büyük endisesi ise meslegin ileri de yok olmasi. Yozgat’ta da ilkbahar ve yaz mevsiminde hayvanlarini otlatacak çoban bulamadiklarindan yakinan bazi besiciler, 16 bin lira maas ile Afganistan’dan çoban getiriyor. Afgan çobanlarin yiyecek, içecek ve barinmalarini da saglayan besiciler, zor bir meslek oldugu için bu isi yapacak kisileri bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.



Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Dogankent beldesinde besicilikle ugrasan Ulvi Akdemir, 600’e yakin küçükbas hayvaninin bulundugunu söyleyerek beldelerinde yerli çoban bulamadiklarindan yakindi. Akdemir, “Türkiye’de su anda Afgan çobanlar olmadigi zaman çoban bulmamiz mümkün degil. Yerli insanimiz bu isi yapmak istemiyor, özellikle gençlerimiz daha çok masa basi islere yöneliyorlar. Afganlar olmadigi zaman çobanlik bitme noktasina gelir. 16 bin liraya kadar maas veriliyor. Köyümdeki gençlere de diyorum 16 bin lira maas vereyim sigortalarinizi da vereyim diyorum ama inan ki kabul etmiyorlar. Afgan çobanlardan memnunum, onlar zaten çocukluktan beri hayvancilikla ugrastiklari için islerini çok iyi yapiyorlar” dedi.

5 yildir Türkiye’de çobanlik yaptigini söyleyen Cemal Mirzai ise “Burada 600’e yakin hayvanla ugrasiyorum. Isimi severek yapiyorum, hosuma gidiyor. Geçimimi buradan kazaniyorum. Iki kisi bakiyoruz hayvanlara. Türkiye’de yerli çoban bulunmuyor biz de isimizi iyi yaptigimiz için bizi tercih ediyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA