Uçan Baliklarin Muhtesem Göç Yolculuguna Susuzluk Engeli
Van Gölü’nde yasayan endemik tür olan inci kefalinin göle dökülen tatli sulara dogru zorlu yolculugu devam ederken, suyun debisinin düsük olmasi baliklari büyük tehlike bekliyor.

Inci kefalleri yumurtalarini tatli sulara birakmak için kaçak avcilara karsi büyük bir mücadele verirken, göç yolu üzerinde hazir bekleyen martilara karsi savunmasiz kaliyor. Yüzlerde marti zaman zaman birbirleriyle kiyasiya mücadele ederek inci kefallerini avliyor.
“Balik için en büyük 2 zorluk ve biri kaçak avcilik digeri ise kuraklik”
Konuyla ilgili açiklama yapan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Hepimizin malum oldugu üzere bu sene akarsularin debilerinde ciddi düsü var. Yagmur yagdigi zaman hemen akla gelen soru bu yagislar su debilerini iyilestirecekmi, bu sorun ortadan kalkacakmi. Derbilerin düsük olmasi aslinda birinci derece kar yagisina bagli. Yani kisin eger havza bol kar alirsa yaz döneminde eriyerek akarsu debilerinde bir sabitlik sagliyor ve debileri besliyor. Yagan yagmur elbette bir katki sagliyor fakat bu katki geçici oluyor. Havzaya düsen yagmur hemen yüzey akisi ile beraber debilerde ufak bir artis yapsa da uzun vadede çok etkili oldugunu söyleyemeyiz. Su anda balik için en büyük 2 tane zorluktan bahsetmek mevcut. Birincisi kaçak avcilik. Kaçak avcilikla ilgili de jandarmanin mücadelesi 7/24 devam ediyor. Diger bir zorluk ise kuraklik. Akarsularda maalesef yeterli su olmamasi inci kefali için büyük bit tehdit olusturuyor. Ve bu tehdit tarimsal sulamaya kontrolsüz bir sekilde su alimi devam ederse önümüzdeki günlerde büyüyerek devam edecek” dedi.
