Aliyev Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Uluslararasi Demiryolu Güzergahlarinin Bir Parçasi Olacak'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, “Zengezur Koridoru uluslararasi demiryolu güzergahlarinin bir parçasi olacak” ifadelerini kullandi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in ise, “Azerbaycan ile Ermenistan arasinda toprak bütünlügü konusunda anlasma önemlidir, gerisi ikinci plandadir” dedi.

Aliyev Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Uluslararasi Demiryolu Güzergahlarinin Bir Parçasi Olacak'


Rusya’nin baskenti Moskova’da düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantisi düzenlendi.

Toplantiya, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert ve Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov da yer aldi. Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev toplantida yaptigi konusmasinda, Azerbaycan’in Dogu-Bati ve Kuzey-Güney ulasim yollarinin kesistigi cografi bölgede yerlestigini belirtti.

Azerbaycan’in Kuzey-Güney Uluslararasi Tasimacilik Koridoru’nun önemli bir katilimcisi oldugunu vurgulayan Aliyev, “Ülkemizin ulasim ve lojistik altyapisi her yöne tasimaya imkan veriyor. Azerbaycan, Hazar havzasindaki en büyük ticaret filosuna sahiptir” dedi.



“Zengezur Koridoru uluslararasi demiryolu güzergahlarinin bir parçasi olacak”

Zengezur Koridoru’nun olusturulmasi için Azerbaycan’in girisimde bulundugunu hatirlatan Aliyev, “Zengezur Koridoru sadece Azerbaycan’in ana bölümünü Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne baglamakla kalmayacak, ayni zamanda uluslararasi demiryolu güzergahlarinin bir parçasi olacak” ifadelerini kullandi. Aliyev, Azerbaycan-Ermenistan iliskilerinin normallesmesi için ciddi olanaklarin var oldugunun altini çizdi.

“Azerbaycan ile Ermenistan arasinda toprak bütünlügü konusunda anlasma önemlidir”

Rusya Devlet Baskani Putin, Azerbaycan ve Ermenistan arasindaki normallesme sürecinde, "koridor" ve "yol" terimlerinin asil sorun olmadigini dikkat çekerek, “En önemli sey, Azerbaycan ile Ermenistan arasinda toprak bütünlügü konusunda anlasmadir, diger konular ise ikinci plandadir. Bütün Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) ülkeleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasindaki ihtilaf da dahil olmak üzere ’birlik’ topraklarindaki ihtilaflarin sona ermesiyle ilgileniyor” dedi.

Kaynak: İHA