Bu Tavuklar Yüksek Proteinli Mavi Yumurtluyor

Sinop’ta yasayan Fethiye Çaglayan’in besledigi tavuklar kabugu açik mavi renkte yumurta veriyor. Normaline göre lezzeti farkli olan mavi yumurtalarin protein ve kalori degeri de yüksek oluyor.

Bu Tavuklar Yüksek Proteinli Mavi Yumurtluyor
Sinop’un Kiliçli köyünde yasayan Fethiye Çaglayan, komsularindan duydugu mavi yumurtlayan tavugu merak edip yumurtasini alarak kuluçkaya yatirdi. Civcivler de büyüyüp yumurta vermeye basladigi zaman onlarin da yumurtasinin mavi oldugunu fark etti. Pazarda sattigi mavi yumurtanin fiyatinin daha yüksek oldugunu belirten Çaglayan, protein ve kalori degerinin yüksek oldugundan ilgi gördügünü söyledi.



"Kalorisi proteini fazla diyorlar"

Hayvancilik ve pazarcilikla ugrasan Fethiye Çaglayan, “Mavi yumurta mavi yumurta diyorlardi, komsularimda vardi ben de onlardan yumurta aldim kuluçkaya yatirdim. Böyle 3 tane tavugun yumurtasi mavi oldu. Daha çoktu ama ölenler oldu, 3 tane kaldi onlar da mavi yumurtluyor. Kalorisi proteini fazla diyorlar, çok da detayini bilemiyorum” diye konustu.

Pazarda fiyatinin 2 katindan fazla oldugunu ancak elinde az miktarda yetistigi için kendisinin uygun fiyata verdigini söyleyen Çaglayan, “Çogu insan biliyor mavi yumurtayi, merak ettiklerinden ya da proteini yüksek oldugundan aliyorlar çocuklarina yedirmek için. Bunu 10 liraya satiyorlar, normali 4 liraya satiliyor. Ama ben fazla olmadigi için hepsini ayni fiyattan veriyorum” seklinde konustu.

Çocuklugundan beri hayvancilikla ugrastigini söyleyen Meral Çaglayan, “Irk olarak fazla bilgim yok ama degisik. Yumurtalarinin kalorisinin fazla oldugunu söylüyorlar, besin degerinin daha yüksek oldugunu söylüyorlar. Komsularla çogaltmaya çalisiyoruz, yayginlastirmaya çalisiyoruz. Günde 1 tane yumurtluyorlar, daha fazla olsa daha çok yumurta aliriz ama bizde 3 tane var” dedi.

Kaynak: İHA