Uçan Baliklarin Zorlu Gece Yolculugu

Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve yilin belli döneminde üremek için suyun akisinin tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculugu geceleri de devam ediyor.

Uçan Baliklarin Zorlu Gece Yolculugu
Neslinin korunmasi için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda avlanmasi yasaklanan inci kefali, Van Gölü’nün tuzlu ve sodali suyundan çikarak 12 ayri noktadan göle dökülen akarsulara yumurtalarini birakmak için yaklasik 1 ay önce baslattigi göçünü sürdürüyor. Önüne çikan engelleri adeta uçarcasina asan inci kefali, izleyenlere görsel sölen, dere kenarlarina akin eden martilara ise ziyafet sunuyor. Her yil ayni tarihlerde milyonlarca baligin bu zorlu göçünün yogun olarak görüldügü Ercis ilçesindeki Deli Çay’da suyun akis yönünün tersine yüzen ve engelleri uçarak asmaya çalisan baliklar, gecede bu yolculuklari devam ediyor.

"Göçü herkes gündüz görüyor, esas yogunluk gece yasaniyor"

2023 yilindaki inci kefalinin göçü artik en yogun dönemini yasamaya basladigini ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, "Önümüzdeki günlerde göçün pik noktasina ulasmasini bekliyoruz. En yogun sekilde izlenecek halini alacak. Göçü herkes gündüz görüyor, esas yogunluk gece yasaniyor. Çünkü baliklar geceleri kendilerini daha çok güvende hissettikleri için göç gece yogunlasiyor. Bugün Bendimahi Çayi ve diger akarsulari gezdik. Her yil inci kefali ile ilgili kaçak avcilik en büyük en büyük sorundu. Fakat bu sene kaçak avciliga ek olarak kurakligi dile getiriyoruz. Çünkü akarsularin debileri ciddi anlamda düsük. Geçen yil oldugu gibi bu yil da jandarma ekiplerini 7/24 akarsu kenarlarinda görmek bizi mutlu ediyor. Çünkü jandarma görevinin basinda olmazsa maalesef baliklarin bu kadar güven içerisinde göç etmeleri mümkün olmayacak" dedi.

Iklim degisikliginin sebep oldugu sonuçlardan akarsularin debisinin düsük olmasinin en büyük sorunlardan biri oldugunu ifade eden Dr. Akkus, "Iklim degisikliginin yani sira akarsu yataklarindan kontrolsüz su alimi su debisini düsürüyor. Özellikle Bendimahi Çayi’nda kontrolsüz bir sekilde alinan su akarsu yatagindaki debileri ciddi anlamda düsürüyor. Inci kefali koruma çalismalari aslinda 3-4 basamaktan olusuyor. Öncelikli olarak baligi akarsuda avlatmayacagiz. Eger balik akarsulardan ya da derelerden avlanip merkezlerde satisini engelleyecegiz. Bu sene jandarmanin aldigi tedbirlerle beraber akarsu boylarinda ve mansaplarda çok ciddi bir koruma çalismasi yürütülüyor. Fakat sehir merkezlerindeki kontroller halen istedigimiz seviyede degil. Özellikle Ercis ve Van sehir merkezindeki denetimlerin artirilmasi gerekiyor. Bu siralarda balik satisina izin vermememiz gerekiyor. Sayet kaçak yollarla avlanan baliklar sehir merkezinde satilamazsa ister istemez zincir otomatik olarak kirilacak. Fakat Ercis ve Van sehir merkezinde yeterli bir denetimin oldugunu söylememiz mümkün degil. Bu denetimlerin siki bir sekilde uygulanmasi lazim" diye konustu.

Kaynak: İHA