Tunceli'de Koruma Altindaki Ters Laleler Çiçek Açti

Tunceli’de ilkbaharin gelmesiyle birlikte çiçek açan koruma altindaki ters laleler renkli görüntüler olusturdu.

Tunceli'de Koruma Altindaki Ters Laleler Çiçek Açti
Dünyada nadir bulunan bitki türlerinden olan ve halk arasinda "aglayan gelin" veya "hüzün çiçegi" olarak da adlandirilan ters laleler, Tunceli’de dogaseverlerin oldukça ilgisini çekiyor. Koruma altinda olan ve karlarin erimesiyle birlikte daglarin zirvesinde açan ters laleleri görmek isteyen dogaseverler yorucu bir yolculugun ardindan bu çiçegi seyretmenin ve fotograflamanin keyfini yasiyor. Tunceli’de ters laleleri görmek için düzenlenen geziye katilan Loran Polat ise muhtesem manzara esliginde akordeon çalarak arkadaslarina müzik ziyafeti verdi.

Loran Polat, “Arkadaslarimizla bugün çok güzel bir gezi gerçeklestirdik. Karlarin erimesiyle birlikte ters laleler açmaya basladi.

Endemik bitki oldugundan koparilmasi, basilmasi, zarar verilmesi kesinlikle istenmeyen bir durum. Insanlarin gelip bu güzellikleri görmelerini istiyoruz ancak lütfen çok kalabalik gruplarla gelmesinler” dedi.

Yilda sadece 15 ile 20 gün arasinda çiçek açan ters laleleri koparanlara biyolojik çesitliligi tahrip etme suçundan 244 bin 315 TL para cezasi uygulaniyor. Tunceli’nin yani sira Elazig, Siirt, Van, Hakkari ve Erzurum’da da bulunan ters laleler, ortalama 80 ile 120 santim kadar uzayabiliyor. Kokusuz bir çiçek olan ters lalelerin 200’ün üzerinde farkli türü oldugu biliniyor.
Kaynak: İHA