Vali Memis'ten 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü Günü Mesaji

Erzurum Valisi Okay Memis, 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü günü dolayisiyla bir mesaj yayinladi. Vali Memis, “Demokrasinin ayrilmaz parçasi ve hayatimizin vazgeçilmez temel yapisini basin ve yayin özgürlügü olusturur” dedi.

Vali Memis'ten 3 Mayis Dünya Basin Özgürlügü Günü Mesaji
Basinin, insanlara dogru, tarafsiz ve objektif bilgi akisi saglamak gibi çok yönlü bir hizmet sundugunu dile getiren Erzurum Valisi Okay Memis, mesajinda sunlari kaydetti; “1994 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan alinan bir karar dogrultusunda, 3 Mayis tarihi tüm ülkelerde oldugu gibi, ülkemizde de “Dünya Basin Özgürlügü Günü” olarak kutlanilmaktadir.

Basin mensuplarinin, çalismalarini özgürce yapabilmesinde basin özgürlügünün büyük önemi vardir. Basin demokratik, haber alma ve yayma özgürlügünün en etkili aracidir. Kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi, yapilan hizmetlerin vatandaslarimiza yansitilmasi ve sorunlarin çözülmesinde çok önemli bir kamu hizmeti üstlenen basinimiz, farkli görüslerin seslendirilmesine imkân saglayarak, toplumu düsünmeye, arastirmaya ve dogru sonuçlara ulasmaya yönlendiren en önemli vasitadir.

Demokrasinin ayrilmaz parçasi ve hayatimizin vazgeçilmez temel yapisini basin ve yayin özgürlügü olusturur. Tarafsiz ve objektif bir bilgi akisi saglayarak, toplumu aydinlatma ve dogru bilgilendirme görevi yapmaktadir. Ayni zamanda basin önemli bir kamu hizmeti görevini yerine getirmektedir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basin, Milletin müsterek sesidir.” sözü bu manada anlamlidir. Basinin görevini özgürce yapabilmesi ve yaptigi görevin amacina ulasmasinda, hiç kuskusuz basin hürriyetinin büyük önemi bulunmaktadir. Elbette basinimiz, bu görevini yaparken; gerçeklik, güncellik, kamu yarari ve özle biçim arasindaki denge unsurlarini da gözetmek zorundadir.

Gazetecilik mesleginin sayginliginin çok daha ileriye tasinmasi; özgür bir medya ortaminda, etik degerlerin, dürüstlügün temel misyon haline geldigi bir yayincilik anlayisi ile mümkündür. Toplumun bilgi edinme hakki için mücadele eden basinimizin önünün açilmasi için ekonomik özgürlügün kazanilmasi da son derece önemlidir. Biliyoruz ki, kamuoyunun ve toplumun hizli, tarafsiz ve dogru haber alma hakkini temin etmek, demokrasilerin en belirgin özelliklerinden biridir. Yine bu baglamda; Ülkemizde, 1982 Anayasasi ve Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi ile basinin özgür oldugu hüküm altina alinmistir.

Bu duygu ve düsüncelerle; ülkemizde ve ilimizde, çok zorlu sartlarda kamuoyuna haber ve bilgi akisi saglayan, ayni zamanda medyatik tüm alanlarda görevlerini sürdüren bütün basin mensuplarimizin, “Dünya Basin Özgürlügü Günü’nü” kutluyor, mesleklerini saglikli, huzurlu ve mutlu bir ortamda geçirmeleri temennisiyle, en içten saygilarimi sunuyorum.”
Kaynak: İHA