Türkiye Cumhuriyeti'nin Ve Haydar Aliyev'in 100. Dogum Günü BUÜ'de Konusuldu

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Haydar Aliyev’in Dogumunun 100. Yili Kongresi’ne ev sahipligi yapti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Ve Haydar Aliyev'in 100. Dogum Günü BUÜ'de Konusuldu
Tek Millet Iki Devlet ana basliginda Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen kongreye Azerbaycan eski Basbakani, eski Disisleri Bakani ve Türk Devletleri Teskilati Aksakkallari Surasi Azerbaycan Baskani Hasan Hasanov, Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu NarminaMustafayeva, BUÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Adem Dogangün, Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ali İçel, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cafer Çiftçi, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, akademisyen ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Programin açilis töreninde konusan Azerbaycan Eski Basbakani Hasan Hasanov, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üçüncü cumhurbaskani Haydar Aliyev’in hayati hakkinda görüslerini aktardi. Aliyev’in 3 farkli döneminden bahseden Hasan Hasanov; “Onun birinci devrinde de yardimcisi oldum, üçüncü devrinde de yardimcisi oldum. Moskova’da çalisirken de tez tez alakadar oldum. Size diyebilirim ki bu devirlerde degismeyen tek bir sey vardi; O’nun degismemesidir. Zaman degisiyordu, hakimiyet degisiyordu, dünya degisiyordu. Aliyev degismiyordu. Moskova’da Gorbaçov ile tek basina mücadele ediyordu. Tüm etrafi Ermenistan taraftarlariyla çevriliydi. En büyük cesaretle, akilla ve en uygun sekilde meselelere yaklasiyordu. Neticede halk onu Milli Önder olarak adlandirdi ve bu sekilde degerlendirdi. Onun esas politikasi, büyük ülkelere tabi olmak degildi. O, bütün meselelerde tek bir sey düsünürdü; bu mesele halkima ne kazandirir? Her meselede bu konuyu düsünürdü” seklinde konustu.

“Türkiye her zaman kardesinin yaninda oldu”

Türk devletlerinin tarih boyunca birbiri ile dövüstügünü vurgulayan Azerbaycan eski Basbakani Hasanov; “Nihayet 20. Asirda anladilar ki bu bosunadir. Çünkü o asirda Türkiye Cumhuriyeti’nden baska Türk halkinin devleti kalmadi. Digerleri Rusya’nin eyaleti oldu ve bu halklarin tek ümidi Türkiye olmustu. Azerbaycan bagimsizligini ilan ettiginde yaninda ilk olarak Türkiye yer aldi. Bakü, Ermenilerin elindeydi. Onu azat etmeye yardim eden Türkiye oldu. Nitekim o zamanki Azerbaycan ordusunun olusturulmasinda da Türkiye büyük yardimlarda bulundu. Ilk Basbakani Neriman Nerimanov’un ilk müracaati Atatürk’e oldu. Atatürk, O’na gardas dedi, O da Atatürk’e gardas dedi.

1989 yilinda baslayan hareketler sonucunda 1991 yilinda Azerbaycan bagimsizliga dogru gitti. O zamanlarda da bugün de yanimizda her zaman Türkiye yer aldi. Türklerin bize sevgisine her zaman yakindan sahit olduk. Telefon, televizyon kanallari, havayollari hep Türkiye sayesinde dünyaya açilabildi. Son olarak Karabag’da da ayni durum meydana çikti. Burasi için bir savasa girme ihtimali oldugunda Azerbaycan, Rusya’nin hangi tarafta duracagini kestiremiyordu. Ancak ne zamanki Recep Tayyip Erdogan; “Gardas, yanindayim” dedi.

Rusya o zaman tarafsiz kaldi. Zaferin en önemli faktörlerinden birisi bu önemli çikistir. Simdi yeni bir tarih yaziyoruz. Nihayet 2021 yilinda Türki Cumhuriyetlerin Devlet Baskanlari, Türk Devlet Teskilatlarini olusturdu. Orada alinan kararlari iyi incelemenizi rica ediyorum. Kararlarin ana temasi, birlik ve beraberlik vurgusudur. Azerbaycan halki, son gelismeler çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaskani Ilham Aliyev’e minnettardir” dedi.

“Bir millet, iki devlet ve tek yumruk”

Törende konusan Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Narmina Mustafayeva ise Haydar Aliyev’in iktidara gelmesinin ardindan Türk devletleriyle iliskilerin farkli bir boyuta tasindigini vurguladi. Aliyev’in ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptigina isaret eden Mustafayeva; “Bu ziyarette 70 yila yakin bir kopukluk olduguna, ancak bu uzun süreye ragmen milletlerimiz arasinda hiçbir kopuklugun yasanmadigina vurgu yapildi. Bizim milletimiz birbirine her zaman gönülden baglidir. Bugün çagdas Azerbaycan ile Türkiye arasindaki iliskilerin mimarlarindan olan Haydar Aliyev, iki devlet ve millet arasinda gelinen seviyeyi görse herhalde çok büyük bir mutluluk duyardi. Çünkü artik tamamen baska bir asamadayiz. Dostuz, kardesiz ve en önemlisi de siki birer müttefikiz. Bu durum da ülke yöneticilerinin yürüttügü politikalardan ileri gelmektedir. Üç gün önce Cumhurbaskanimiz Sayin Ilhan Aliyev TEKNOFEST’e katildi.

Orada Haydar Aliyev’in sözlerini tekrarladi: “Bir millet, iki devlet ve tek yumruk” dedi.

Artik bu durumu böyle görüyoruz ve böyle devam ettirecegiz. Bu kardesligi en yakin zamanda Ermenistan ile yapilan savasta gördük” açiklamasinda bulundu.

En fazla misafir ögrenci Azerbaycan’dan

BUÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Adem Dogangün de konusmasinda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunun 100. yili ve Haydar Aliyev’in 100. Dogum günü vesilesiyle gerçeklestirilen kongreye ev sahipligi yapmaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarini söyledi.

Üniversitede en fazla misafir ögrencinin Azerbaycan’dan geldigini açiklayan Rektör Yardimcisi Dogangün; “Insaat Mühendisligi’nde ögretim görevlisi olarak çalisiyorum. Bölümümüzde 45 farkli ülkenin bayragi var. Hepsi giris kisminda ayrilan bölmede standart sekilde sergilenir. Orada ülkemizin ve Azerbaycan’in bayraginin yeri istisna olarak üst kisimda durur ve standartlardan daha büyük bayraklardir. Kardes ülkemizin bayragini özel tutuyor ve ona karsi her zaman farkli bir saygiyla bakiyoruz. Sahsi olarak da Azerbaycan halkini ayrica seviyoruz. Yurt disi görevlerimizde de farkli ülkelerde Azerbaycan Türkü kardeslerimizle karsilastigimizda bize olan sevgilerini gözümüzle görüyoruz. Bu yakinligin ilelebet bozulmamasini diliyorum” diye konustu.

“Kardesligimiz güçlenerek devam etsin”

Programa katilan Bursa Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Ali İçel, Haydar Aliyev’in iki ülke arasindaki baglari güçlü tutmaya çalisan son derece kiymetli bir devlet adami oldugunu söyledi.

Günümüzdeki dostluk ve dayanismanin temelinde Aliyev’in bu vizyonunun yattigina isaret eden Bakan Vekili İçel; “Türkiye ve Azerbaycan, bugün iki devlet, tek millet ve ortak ruh ile birbirine siki sikiya baglidir. Bu vesile ile Haydar Aliyev’in dogumunun 100. yilini kutluyor, kendisini saygi ve sükranla aniyorum. Ayrica iki ülke arasindaki dostluk ve kardesligin daha da güçlenerek devam etmesini temenni ediyorum” seklinde konustu.

Etkinligin açilis konusmasini Azerbaycan Türkçesi ile yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cafer Çiftçi de düzenlenecek kongrede emegi bulunan ve katki koyan tüm akademisyenlere tesekkür etti. Dekan Çiftçi, ülkeler arasindaki akademik iliskilerin zaman içerisinde çok daha gelisecegine inandigini sözlerine ekledi. Program Düzenleme Baskanligi görevini üstlenen BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Çüçen ile Prof. Dr. KhatireGuliyeva da kisa birer açilis konusmasi gerçeklestirdi.

3 farkli oturumda konusuldu

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Haydar Aliyev’in Dogumunun 100. Yili Kongresi çerçevesinde 3 farkli oturum düzenlendi.

Baskanligini Prof. Dr. A. Kadir Çüçen’in yaptigi ilk oturumda Prof. Dr. A. Kadir Çüçen: Cumhuriyetimizin Arkasindaki Aydinlanma Felsefesi, Prof. Dr. KhatireGuliyeva: Azerbaycan - Türkiye. "Bir Millet Iki Devlet"in Yenilmezlik Felsefesinin Siyasi ve Tarihi Esaslari, Prof. Dr. Saime Yüceer: Türkiye Azerbaycan Kardesligine Bir Örnek: Bakü’nün Isgalden Kurtarilisi, Prof. Dr. Havva Memmedova: Azerbaycan’i Dünyaya Tanitan Dahi Lider Haydar Aliyev ve Doç. Dr. Hacer Karabag Arslan: Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Dünyasi konulu sunumlar gerçeklestirdi.

Ikinci oturumun baskanligini ise Doç. Dr. HuseynIbrahimov üstlendi. Oturumda Doç. Dr. YeganeMammadova: Ulu Önder Haydar Aliyev’in Kadin Haklari Politikasi, Prof. Dr. EyyubKerimov: Haydar Aliyev ve Azerbaycanliligin Ideolojisi, Doç. Dr. Faik Elekberov: Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulusunda Azerbaycan Türklerinin Yeri ve Rolü, Dr. Gökçe Süzgün Isik: Atatürkçü Düsünce Ve Haydar Aliyev’ in Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Konusmalari baslikli sunumlar yapti.

Dr. Bünyamin Seyidov ‘un baskanlik ettigi son oturumda ise Prof. Dr. Kerime Üstünova: Cumhuriyetin 100. Yilinda Türkçe, Doç. Dr. Mine Ersevinç: Milli Mücadele ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde TBMM-Azerbaycan Iliskileri, Prof. Dr. SevincAbbasova: Ulu Önder Haydar Aliyev ve Azerbaycan Kadinlarinin Toplumdaki Rolünün Genisletilmesi Stratejisi sunumlari yapildi.

Program kapanis degerlendirmesinin ardindan sonra erdi.
Kaynak: İHA