Sivas Kemik Taragi Cografi Isaret Tescili Aldi

Sivas’in önemli el sanatlarindan bir tanesi olan kemik taragi cografi isaret tescili aldi. Sivas’in önemli el sanatlari arasinda yer alan ve geçmisten günümüze bir deger olarak ulasan Sivas Kemik Taragi, Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) cografi isaret tescil belgesi aldi. Küçükbas ve büyükbas hayvanlarin boynuzlarindan üretilen kemik tarak saç sagini koruyor. Üretiminde genellikle tosun, öküz, manda ve koçboynuzu kullaniliyor. Insan sagligi için faydali ve dogada geri dönüsümü olan kemik tarak, boynuzda bulunan keratinden dolayi saçta kepeklenmeyi ve elektriklenmeyi önlüyor. Kemik taraklar hücreleri canli tutarken ayni zamanda bakteri olusumunu da engelledigi için saç sagligini da koruyor.

Sivas Kemik Taragi Cografi Isaret Tescili Aldi


Ilk olarak 1997 yilinda Sivas Belediyesi’nin girisimleri ile Sivas El Halisinin tescil edildigi Sivas’in cografi isaretli ürünlerine son olarak kemik tarak da eklendi. Bu yilin ilk tescil haberi Ocak ayinda Altinyayla Tonus Köftesi’nden gelmisti. Aradan geçen 4 aylik zaman diliminde bir sevindirici haber de Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün 19 Ocak 2022 tarihinde tescil basvurusunda bulundugu kemik taragin tescillenmesi ile yasandi. Yapiminda büyükbas ve küçükbas hayvan boynuzu kullanilan kemik taragin tescil haberi zanaatkârlari da mutlu etti. Kemik tarak ile birlikte Sivas’in tescilli ürün sayisi 21’e ulasti.

“Degerlerimizin en kisa sürede tescil edilmesi için çalisacagiz”

Sivas Valisi Dr. Yilmaz Simsek, Sivas’in degerlerinin en kisa sürede tescil edilmesi için çalisacaklarini belirterek, asirlardir süregelen bir el sanatinin ilimiz adina tescil edilmesinin memnuniyetini yasadigini söyledi.

Sivas’in çok sayida tescile hazir ürünü oldugunu ve basvurularinin yapildigini belirten Vali Simsek cografi isaretin de önemine deginerek “Türk Patent ve Marka Kurumu, ülkemizdeki yöresel ürünleri geleneksellik ve kalite açisindan degerlendirerek, ürünlere tescil isareti veriyor. Bu son derece önemli. Çünkü tüketiciler ürünün kaynagini, karakteristik özelliklerini cografi alan baglantisini görerek yerinden kaliteli ve garantili bir sekilde tedarik etmis oluyorlar” dedi.

“Turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de oldukça önemli”

Vali Simsek, Cografi isaret alan ürünlerin ilin markalasmasinda da önemli bir etken oldugunu dile getirerek, “Bir kentin cografi isaretli ürünleri o kent ile anilmasini ve sehrin markalasmasini sagliyor. Kültür ve kültürün bir eseri olan cografi isaretli ürünler, kendisini ve bölgesini tanitarak markalasmaya destek oluyorlar. Cografi isaretli yerel ürünler turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de oldukça etkili. Çünkü herkes her seyi yerinden almak istiyor. Bu nedenle yerel üretime ve kirsal kalkinmaya destek olan ürünlerimizin cografi isaret almasi, geleneksel bilgi ve kültürel degerleri muhafaza etmede, turizme katki saglamada ve ürün taklitçiligi ile mücadele etmede de önem arz ediyor.Bu potansiyele el sanatlarimizi, yöresel lezzetlerimizi de ekledigimizde daha güzel sonuçlar aliyoruz. Bu nedenle markalasma yolunda cografi isaretlerimizi biran önce almak istiyoruz. Ilgili kurumlarimiz, sivil toplum kuruluslarimiz, ilçelerimiz hatta köylerimiz yörelerine özgü degerlerini mutlaka muhafaza altina almalidir. Bizlerde Valilik olarak bu süreci yakindan takip ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA