Mesafe Tanimayan Fedakar Dis Doktoru, Kendini Köy Çocuklarina Adadi

Istanbul’da 30 yil hastalara hizmet verdikten sonra emekli olan Dt. Özlem Bolkan, Dogu ve Güneydogu’da dag tas dinlemeden, patika yollarda köy köy dolasarak kirsalda yasayan çocuklara dis sagligi hizmeti sunuyor.

Mesafe Tanimayan Fedakar Dis Doktoru, Kendini Köy Çocuklarina Adadi
Yillarca Istanbul’da çesitli hastanelerde dis doktorlugu yaptiktan sonra emekliliginden sonra basta Avrupa ve Amerika olmak üzere yurt disinda çesitli ülkeleri gezen Bolkan, Türkiye’ye dönerek dezavantajli köy okullarinda egitim gören çocuklara dis sagligi hakkinda egitimler verip, dis ile ilgili çesitli hizmetler sunuyor. Dt. Özlem Bolkan, küçük büyük herkesin takdirini kazandi.

Kirsalda ögretmenlik yapan ögretmenlerin destekleriyle kirsaldaki ögrencilere yagmur, çamur, kar demeden, bazen patika yollarda kilometrelerce yürüyerek çocuklara ulasan Dt. Özlem Bolkan, orada çocuklarin dislerini kontrol ettikten sonra, dis sagligi hakkinda bilgilendirme yaparak beraberinde getirdigi dis sagligi setini hediye ediyor.

“Ülkemizdeki dis firçalama oraninin düsük olmasi beni bu ise tesvik etti”

Yillarca dis doktorlugu yaptiktan sonra yurt disinda çesitli ülkelerdeki girisimlerinin ardindan yaptigi çalismalarinda Türkiye’deki dis firçalama oraninin düsük oldugunu görüp, ülkeye dönerek bu alanda çalismalar yürüttügünü belirten emekli Dt. Özlem Bolkan, ”Ülkemizdeki dis firçalama oraninin çok düsük olmasi beni bu ananda çalismalar yürütmeye tesvik etti. Ülkemizde her 4 kisiden sadece bir kisi dislerini firçalayabiliyor. Saglikli yasamin saglikli aliskanliklarin kazanimiyla ortaya çiktigini biliyoruz. Ben bu farkindaligi yaymaya çalisiyorum. Küçük yasta elde edilen aliskanliklar, daha sonra hayatin her alaninda uygulaniyor. Bu saglikli aliskanliklar hayati kolaylastirarak saglikli bir yasama neden oluyor. Kirsalda dezavantajli çocuklara tiyatro etkinlikleri ve eglenceli anlatimlarla ulasmaya çalisiyoruz. Ihtiyaç duydugumuz materyalleri sagladiktan sonra ögretmenlerimizin rehberliginde çocuklara ulasarak çesitli egitimler veriyoruz. Köy okullarinda çocuklarimiza ulastikça, onlarin yüzlerindeki gülümsemeleri gördükçe daha fazla köye ulasmak istiyoruz. Salgin döneminde de bu alanda onlarin ilgisini çekmek için kuklalar ile birlikte hazirladigimiz çesitli videolari izleyen bazi çocuklar, beni görünce hemen taniyor. Beni sevinçle karsilamalari beni hem mutlu ediyor, hem de bu ise daha fazla itiyor” dedi.



“Özlem hoca sayesinde çocuklarda saglikli kazanimlar olustu”

Batman’in Sason ilçesine bagli Çinarli köy okulunda ögretmenlik yapan Meltem Gizem Tunali, “Bu köy okulunda ögretmenlik yapiyorum. Özlem hocanin kilometrelerce uzaktan gelip bu köy okulunda ögrencilerimize dis sagligi hakkinda hizmet vermesi bizleri mutlu ediyor. Ögrencilerimiz eglenerek dis sagligini ögreniyor. Burada köylerin uzak olmasi nedeniyle çocuklarimiz sürekli istedikleri zaman saglik hizmetlerine ulasamiyor. Özlem hoca ve ekibi buralara kadar gelerek, çocuklarimizi bilinçlendirerek onlara bu alanda ihtiyaç duyabilecegi malzemeleri temin ediyor. Hocamiza çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA