Elazig'da Siraz Baligi Üretim Çalismalari Basladi

Elazig Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü bünyesinde bulunan Su Ürünleri AR-GE Merkezi ve Üretim Biriminde siraz baliginin (Capoeta umbla Heckel, 1843) kültüre alma ve baliklandirma çalismalarina baslandi.

Elazig'da Siraz Baligi Üretim Çalismalari Basladi
Elazig-Diyarbakir yolu üzerinde Sivrice ilçesinde bulunan ve bölgede ’Dogunun gizli denizi’ olarak adlandirilan Türkiye’nin en derin gölleri arasinda yer alan Hazar Gölü’nde siraz baliginin her yil Van Gölü’ndeki inci kefali (Alburnus tarichi Güldenstdt, 1814) gibi akintiya karsi giderek yumurtalarini biraktigi biliniyor. Kisin yogun yagis sonrasi baharla eriyen karin ardindan üremek için tatli suya ve akintiya karsi göç, Kürk Çayi köprüsünden kisa süreligine de olsa izlenebiliyor.

Siraz baligi için Elazig Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü 5 yillik bir proje olusturdu. Stoklarinda azalma tespit edilen siraz baligi için AR-GE ve Üretim Biriminde kültüre alma ve baliklandirma çalismalari baslatildi. Proje çerçevesinde bugüne kadar üretilen 820 bin adet siraz baligi yavrusu stoklara takviye olarak Hazar Gölü ve 2 ayri baraj gölüne birakildi.
Kaynak: İHA