DAG, Ileri Sinif Ortak Arastirma Altyapisi Statüsü Kazandi

Türkiye’nin vizyon projeleri arasinda yer alan Atatürk Üniversitesi Dogu Anadolu Gözlemevi (DAG), uzay bilimlerinde ortak arastirma altyapisi olarak kullanilmasina yönelik bir asamayi daha basariyla tamamladi.

DAG, Ileri Sinif Ortak Arastirma Altyapisi Statüsü Kazandi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi koordinasyonunda, TÜBITAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ile Atatürk Üniversitesi Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yer alan DAG, 6550 Sayili Kanun kapsaminda Ortak Arastirma Altyapisi olmasina yönelik önemli bir asamayi daha katetti.

Ileri sinif statüsünde Ortak Arastirma Altyapisi kurulmasina yönelik ortaklik protokolü geçen yil TÜBITAK ile Atatürk Üniversitesi arasinda imzalanmisti. TUG ile ATASAM bünyesindeki ArGe altyapilarinin, Milli Uzay Programi kapsaminda belirlenen görevlerde bütünlük saglamalari ve ortak hizmet verebilmelerine yönelik yapilanma sürecinde önemli bir asama gerçeklesti. Ilgili altyapilarin ortak basvuru dosyalarinda gereken güncellemeler yapilarak, Arastirma Altyapilari Komisyonuna basvurular sunuldu. Basvurularin basarili bulundugu ve ilgili ArGe altyapilarinin ileri sinif ortak arastirma altyapisi olusturmalari için yeterli kosullarin saglandigina karar verildi.

Bu kapsamda TÜBITAK ve Atatürk Üniversitesi ortaklik basvuru dosyalarini imzalayarak Arastirma Altyapilari Komisyonuna gönderildi.

Rektör Çomakli: “Gözlemevimiz, Ülkemizin Gerçeklestirdigi Atilimlara Büyük Katki Saglayacak”

Bilim dünyasi açisindan son derece önemli ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri açisindan ileri sinif bir ArGe yatirimi olarak degerlendirilen Dogu Anadolu Gözlemevindeki çalismalarda sona gelindigini belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, 3 bin 170 rakimli Konakli Karakaya Tepelerinde kurulumu devam eden DAG’da ilk isigin bu yil yaz aylarinda alinmasinin planlandigini söyledi.

Türkiye’nin en büyük çapli ve ilk IR teleskobunun mekanik, optik, elektronik ve yazilim testlerinin gerçeklestirilmesinin ardindan bilimsel çalismalara da baslayacak. Milli Uzay Programina yönelik gerçeklestirilen atilimlara katki saglayacagina inandigimiz bu ArGe altyapisinin ve yapilan is birliginin iki kurum basta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA