Bayramda Harcamalarin En Çok Arttigi Sektör Araç Kiralama-Satis-Servis Oldu

Garanti BBVA, Ramazan Bayrami kredi karti harcama verilerini açikladi. Ramazan Bayrami’nda harcamalarin en çok arttigi sektör yüzde 161 ile araç kiralama-satis-servis oldu.

Bayramda Harcamalarin En Çok Arttigi Sektör Araç Kiralama-Satis-Servis Oldu


Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAS), Ramazan Bayrami kapsaminda, Garanti BBVA kartlari ile Garanti BBVA POS’larindan yapilan islemler üzerinden gerçeklestirdigi arastirma verilerini açikladi.

2022 ve 2023 yillarinin bayram haftasini kapsayan arastirma; yildan yila alisverislerin en fazla hangi sektörlerde arttigina, tüketici ve sehir bazinda degisimlere dair veriler sunuyor.

Ramazan Bayrami’nda geçen yila oranla harcamalarin en fazla arttigi sektör araç kiralama-satis-servis oldu.

30 Nisan - 8 Mayis 2022 ile 15 - 23 Nisan 2023 tarihlerinin kiyaslandigi arastirmaya göre, araç kiralama-satis-servis sektörü geçen yila oranla harcamalarda yüzde 161’lik büyümeyle ilk sirada yer aldi. Bunu yüzde 136’lik artisla giyim ve aksesuar takip ederken, üçüncü sirada yüzde 133 artisla egitim-kirtasiye-ofis olarak gruplandiran sektör yer aldi.

Pesin ödemeler yüzde 80 artti

Ramazan Bayrami haftasinda ödemelerin yüzde 70’i pesin, yüzde 30’u taksitli sekilde gerçeklestirildi.

Arastirmaya göre bayram kapsaminda gerçeklestirilen pesin ödemeler bir önceki yila oranla yüzde 80 artti. Taksitli alisveris verilerine bakildiginda ise yüzde 159’luk bir artis gerçeklestigi gözlemlendi. Taksitli alisverisler en çok artis araç kiralama-satis-servis sektöründe yüzde 186 oraniyla gerçeklesti.

Temassiz ödeme aliskanlik haline geldi, her iki islemden biri temassiz gerçeklesti

Geçtigimiz yillarda yasanan pandemi etkisiyle hizla yayginlasan kartla temassiz ödeme tercihlerindeki artis bu Ramazan Bayraminda da devam etti. Temassiz ödemelerde bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 128’lik bir büyüme gerçeklesirken, geçen yil toplam alisverisler içinde yüzde 40 olan temassiz islemler payi bu Bayram döneminde yüzde 50’ye ulasti, her iki islemden biri temassiz yapildi.

Internetten alisveris büyümeye devam etti

Son birkaç yildir hizla büyüyen e-ticaret sektöründeki harcamalara bakildiginda, bu yil Ramazan Bayraminda 2022 yilina oranla yüzde 96’lik bir artis gözlemlendi. E-ticaretin toplam harcamalar içindeki payi Türkiye genelinde yüzde 26 düzeyinde olurken, sehirler bazinda en yüksek oran yüzde 37 ile Istanbul’da gerçeklesti. Diger taraftan kadinlar e-ticaret harcamalarini yüzde 103, erkekler yüzde 92 arttirdi.

Alisverislerini en fazla arttiran iller Sirnak, Gaziantep ve Diyarbakir

Verilerine göre, Ramazan Bayrami döneminde kartla yapilan harcamalarin geçen yila oranla en fazla arttigi iller Sirnak (yüzde 244), Gaziantep (yüzde 177) ve Diyarbakir (yüzde 160) olarak siralandi. Bu illeri sirasiyla Batman (yüzde 154), Kayseri (yüzde 138), Adana (yüzde 134), Konya (yüzde 117), Istanbul (yüzde 116) ve Eskisehir (yüzde 114) takip etti.
Kaynak: İHA