Bakan Nebati Açiklamasi 'Enflasyonda Kalici Düsüsün Saglanmasi, Türkiye Yüzyili'nda Vazgeçilmez Hedefimiz Olacaktir'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, sürekli yönetim krizleri yasayan, içe kapanik, antidemokratik ve ithal reçetelerle derman bulmaya çalisan 90’li yillar Türkiye’sinin çoktan geride kaldigini belirterek, "Enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili’nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir. Turizm sektörümüzün tanitim ve çesitlendirme faaliyetlerini daha da artiracagiz, sezon süresinin uzamasina ve 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin sürmesine katki saglayacak çalismalari destekleyeme devam edecegiz. 2028 yilinda 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bakan Nebati Açiklamasi 'Enflasyonda Kalici Düsüsün Saglanmasi, Türkiye Yüzyili'nda Vazgeçilmez Hedefimiz Olacaktir'
Bakan Nebati, bir otelde düzenlenen İçel Is Dünyasi Bulusmasi toplantisina katildi.

Toplantiya Nebati’nin yani sira İçel Valisi Ali Hamza Pehlivan, Anadolu Aslanlari Is Adamlari Dernegi (ASKON) Genel Baskani Orhan Aydin, MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali ile is dünyasindan birçok temsilci katildi.

Vali Pehlivan, genel baskanlar Aydin ve Asmali’nin konusmasinin ardindan kürsüye çikan Bakan Nebati, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in İçel’i, Türkiye Yüzyili’na tasimak için kendilerine görev verdigini ve İçel’in yildizini parlatmak için gece gündüz çalistiklarini vurguladi. Nebati, "Insallah önümüzdeki 5 yil içinde İçel’imize her alanda yeni basarilar kazandiracak, sehrimizin yeni rekorlarini beraberce kiracagiz. Biliyorsunuz seçim sürecinde kimileri var ki, sürekli masal anlatmakla mesguller. Bakiyorsunuz bir gün çikip, hiç bakanlik yapmadigi halde ’Ben Maliye Bakaniyken’ diye rahatça beyanat veriyor. Ertesi gün bakiyorsunuz bizim çoktan hallettigimiz vergisel bazi konulari ileride çözecegine dair vaatlerde bulunuyor. Yani bizim icraatlarimiza bir türlü yetisip, attigimiz adimlari dahi takip edemiyorlar. Art arda hayata geçirdigimiz uygulamalari, sagladigimiz sayisiz kolaylik ve destegi zaten hiç bilmiyorlar. Akillarina gelen her konuda, mevcut uygulamalardan habersiz bir sekilde, hiç ölçüp biçmeden bos vaatler siralayip duruyorlar. Ancak Cumhurbaskanimizin liderliginde bizler, bos laf degil, milletimize asirlik eser ve hizmetler kazandiriyoruz. Ülkemize son 21 yilda nasil ki her alanda adeta çag atlattiysak hem İçel’imizi hem de ülkemizi Türkiye Yüzyili’nda insallah daha da saha kaldiracagiz. Bunun için dogru zamanda dogru adimlarla, yan yana yol alacagiz" diye konustu.



"Bütçe açigi sorununa bizler son verdik"

Kendilerinin somut rakamlarla, gerçek sonuçlardan bahsettigini vurgulayan Nebati, "Geçmisten bu yana ülkemizin kronik hale gelen bütçe açigi sorununa AK Parti hükümetlerimiz döneminde bizler son verdik. Kamu borç stokunu önemli ölçüde azaltirken, sosyal güvenlik sisteminde önemli reformlari hayata geçirdik ve mali sürdürülebilirligi tesis ettik. Yaptigimiz düzenlemelerle, bankacilik sektörünün finansman saglama islevini saglikli bir sekilde yerine getirmesine imkân tanirken; sermaye yapisini güçlendirdik ve aktif kalitesini de iyilestirdik. 90’li yillarda, bir türlü dikis tutturamayan koalisyon hükümetlerinin uyguladigi hatali ve istikrarsiz politikalar, ekonomimizde ve ülkemizdeki güven ortaminda büyük bir tahribata sebep olmustu. Uyguladigimiz sagduyulu ve kararli politikalarla bu hasari ortadan kaldirdik, ekonomiye yönelik beklentileri ve güveni iyilestirerek faizlerde önemli bir düsüs sagladik. Bu sayede, 90’li yillarda faize giden milletin kazancini egitimden sagliga, altyapidan enerjiye, sosyal güvenlikten sosyal yardimlara, tarimdan sanayiye kadar genis bir yelpazede yine bu millet için harcadik. Bu gelismelerin bir yansimasi olarak ülkemizi kisi basina gelir bakimindan dünyada üst-orta gelir grubuna yükseltmeyi basardik" ifadelerini kullandi.

"Türkiye ekonomisi, soklara karsi önemli ölçüde dayaniklilik kazandi"

Türkiye ekonomisinin soklara karsi önemli ölçüde dayaniklilik kazandiginin altini çizen Nebati, Elde ettigimiz tüm bu stratejik kazanimlar sanki hiç yokmus gibi davranmak ya tamamen bilgisizliktir ya da açik bir kötü niyet göstergesidir. Unutulmamalidir ki büyük emeklerle kaydettigimiz bu kazanimlar, ekonomimizin yapisal kirilganliklariyla mücadele edebilmemiz için bize önemli bir temel saglamistir. Yasadiklarimiz bize açik ve net bir sekilde göstermistir ki tek basina faizi odagina alan para politikalari, ülkemizin yapisal sorunlarimiza çözüm üretememistir. Tam aksine yüksek faiz ortaminda yasanan kisa vadeli sermaye girisleri, yapisal sorunlarin daha da derinlesmesine yol açmistir. Bu nedenle, ülkemizin iç dinamiklerini dikkate alarak yeni bir yol haritasi çizmemiz, yeni bir politika seti belirlememiz elzem hale gelmisti. Özellikle son yillarda küresel salgin ve jeopolitik sorunlar basta olmak üzere üst üste gelen çoklu küresel krizler, tüm dünyada hizli ve kökten bir degisim ihtiyacini ortaya çikarmistir. Bölgesellesme, kendi kendine yetebilme gibi kavramlarin ön plana çiktigi bu yeni dönemde gelismis ekonomiler tarafindan ’tek dogru’ gibi lanse edilen, ezbere uygulanan konvansiyonel yöntem ve reçetelerin gelismekte olan ekonomiler için yetersiz kaldigi açiktir. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile elde ettigimiz hizli karar alma ve harekete geçebilme kabiliyetimiz sayesinde, Türkiye Ekonomi Modeli’ni 2021 yili sonunda devreye aldik. Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde uyguladigimiz politikalarin basarisi, sadece büyümede degil, istihdamda, ihracatta ve turizmde de Cumhuriyet tarihimizin en iyi sonuçlarini elde etmemizle birlikte tescillenmis durumdadir" seklinde konustu.



"Türkiye, 2022 yilinda yüzde 5,6 ile dünyada en hizli büyüme performansi sergileyen ülkelerden biri olmustur"

Türkiye’nin 2022 yilinda yüzde 5,6 ile dünyada en hizli büyüme performansi sergileyen ülkelerden biri olduguna dikkat çeken Nebati, sözlerini söyle sürdürdü:

"Makine teçhizat yatirimlari 13 çeyrektir büyümeye devam ederken, üretim kapasitemiz artisini sürdürmektedir. Ekonomik aktivitedeki iyilesmeye isgücü piyasasi da eslik etmistir. Istihdam, salginin en siddetli dönemine kiyasla yaklasik 6,5 milyon kisi artarak 2023 yili Subat ayi itibariyla toplam 31,5 milyon kisiye ulasmistir. Küresel tedarik zincirlerinde yasanan sorunlari da avantaja çevirmeyi basaran ülkemiz, ihracatini 255 milyar dolarin üzerine yükseltirken, küresel ihracattaki payimiz da artmistir. Diger birçok ülke, turizmde halen salgin kaynakli yaralarini sarma asamasindayken, biz 2022 yilinda 51,4 milyon ziyaretçi ve 46,3 milyar dolar turizm geliri ile rekor kirdik. Üstelik tüm bu basarilar, küresel ekonominin oldukça zorlu bir süreçten geçtigi bir dönemde elde edilmistir. Bilinmelidir ki bu zor dönemde kaydetmeyi basardigimiz tüm bu somut basari ve kazanimlar, bugüne degin salt siyasi veya iktisadi çikar kaygilariyla karamsar tablolar çizmek disinda hiçbir sey yapmayanlari nasil ki hep bosa çikarttiysa, bundan sonra da asla farkli olmayacaktir."

"90’li yillar Türkiye’si çoktan geride kalmistir"

Sürekli yönetim krizleri yasayan, içe kapanik, antidemokratik ve ithal reçetelerle derman bulmaya çalisan 90’li yillar Türkiye’sinin çoktan geride kaldigina vurgu yapan Nebati, "Bugünün Türkiye’si, stratejik devlet aklini, tecrübesini ve güçlü millet iradesini arkasina alan Cumhurbaskanimizin liderliginde, bölgesel ve küresel dengeleri degistirebilen bir oyun kurucu konumundadir. Bugünün Türkiye’si, yarina inançla ilerleyen, Türkiye yüzyilini insa etmeye, yarina yön vermeye kararli insanlarin ülkesidir. Türkiye yüzyilinda da siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte güven içinde kapsayici, dengeli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeye devam edecegiz. Yatirimlarin hizmetler ve insaattan ziyade yüksek katma deger ve teknoloji odakli sanayi sektörleri ile turizm gibi üretken alanlara yönelmesini desteklemeye devam edecek, Kredi Garanti Fonu çerçevesindeki selektif kredi yaklasimimizi güçlendirecegiz. Kapsayici ve dengeli büyümeden halkimizin tüm kesimlerinin yararlanabilmesi için sosyal refahi esas alan, istihdam dostu politikalar önceligimiz olmaya devam edecektir. Son dönemde tarihimizin en yüksek seviyesine ulasan istihdam piyasamizda daha fazla ve daha nitelikli is imkanlari olusturacagiz" dedi.



"Enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili’nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir"

Isgücü piyasasinin yesil ekonomi, döngüsel ve dijital ekonomi ile iklim degisikligi sebeple dönüsümlere hizla adapte olmasini saglayacaklarini kaydeden Nebati, "Ortaya çikan beceri ihtiyaçlarini karsilayarak yeni istihdam firsatlari olusturacagiz. Kadinlarin ve gençlerin isgücüne katiliminda gelismis ülkeler seviyesini önce yakalayip sonra da asarak büyüme potansiyelimizi istikrarli bir sekilde artiracagiz. Kayit Disi Ekonomiyle Mücadele Eylem Plani’ni kararlilikla uygulayarak kayit disilikla mücadelemizi güçlendirecegiz. Halkimizin refahinin artmasi, sosyal adalet ve gelir dagiliminin iyilesmesi için enflasyonda kalici düsüsün saglanmasi, Türkiye Yüzyili’nda vazgeçilmez hedefimiz olacaktir. Fiyat istikrarini temin ederek kaynaklarin verimli alanlarda kullanilmasini, sürdürülebilir büyümeyi ve ekonomik refahi destekleyecegiz.

Bu çerçevede finansal istikrari güçlendiren, Türk lirasina güveni artiran politikalar uygulayacagiz. Ayrica gida arz güvenliginin temini ve tarimsal maliyetlerin düsürülmesi için Fiyat Istikrari Komitesi, Gida Komitesi ve Finansal Istikrar Komitesi gibi komitelerimizdeki çalismalarimizi tam koordinasyon içerisinde sürdürecegiz. Bu çerçevede para, maliye ve makro-ihtiyati politikalar arasindaki esgüdümü daha da kuvvetlendirecegiz" diye konustu.

Döviz rezervlerini daha da güçlendirmek için tamamen faiz politikasina bagimli bir anlayis yerine diger tüm makroekonomik dengeleri, küresel konjonktürü ve ilgili politikalari dikkate alan bir politika çerçevesi uygulayacaklarini belirten Nebati, "Yenilikçi enstrümanlarla sermaye piyasalarinin gelismesini ve derinlesmesini saglayacagiz. Yesil tahvil ve sukuk ihraçlarini tesvik ederek sürdürülebilir finans ekosisteminin gelistirilmesi dogrultusunda yurtdisi finansman imkânlarindan daha fazla pay alinmasina yönelik girisimlerde bulunacagiz. Sosyal ve çevresel etkilerin yani sira finansal getirileri de dikkate alan yatirimlari gelistirecek destek mekanizmalarini hayata geçirecegiz. Bu sayede, sürdürülebilir kalkinma hedeflerine katki saglayacak, sosyal ve çevresel yatirimlar ile projeleri destekleyecegiz. Girisimcilik ve fintek ekosistemini gelistirecek yeni finansman mekanizmalarini ve projeleri devreye alacagiz. Hizla degisen ve gelisen yeni ekonomik unsurlarin, yenilikçi üretim faktörlerinin ve finansal enstrümanlarin vergi sisteminde kavranmasina yönelik tasarimlar yapacagiz" ifadelerini kullandi.

"2028 yilinda 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz"

Bagimsiz politikalarin uygulanabilmesi için cari açigi yapisal bir mesele olmaktan çikaracak ve bu sorunu kalici bir sekilde geride birakacaklarini ifade eden Nebati, "Istikrarli bir sekilde cari fazla vererek ülkemizin kendi kendine yeten bir Türkiye olmasini hedefliyoruz. Korumaciligin artip ticaret savaslarinin yogunlastigi, tedarik zincirlerinin kirildigi ve ekonomik iliskilerin yeniden sekillendigi yeni düzende, tam bagimsiz bir Türkiye için rekabet gücü ve katma degeri yüksek üretimi merkezine alan politikalarimiza hiz verecegiz. Yerli ve milli, yenilikçi ve yesil üretim ekonomisi anlayisiyla, Türkiye’yi en büyük küresel sanayi ve ticaret merkezlerinden biri haline getirecegiz. Mal ve hizmet ihracatimizi nitelik ve nicelik bakimindan artirarak yüksek katma degerli ihracat artisi saglayacagiz. Cari açigi düsürerek döviz talebinin ithalat fiyatlari üzerindeki baskisini azaltacagiz. Ülkemizin küresel deger zincirindeki konumunu güçlendirecek, ihracatta bölgesel bagimliligi azaltarak ürün ve pazar çesitlendirmesini destekleyecegiz. Öngörülebilirligi artirarak yatirimci dostu politikalarla dogrudan uluslararasi yatirimi artiracak, is ve yatirim ortamini daha da iyilestirecegiz. KOBI’lerin üretkenlik odakli büyümelerini saglamak amaciyla finansmana erisimi kolaylastiracagiz. Bu isletmelerimizin kurumsallasmalari ve küresellesmelerine yönelik yeni mekanizmalar gelistirecegiz. Turizm sektörümüzün tanitim ve çesitlendirme faaliyetlerini daha da artiracagiz, sezon süresinin uzamasina ve 12 ay boyunca turizm faaliyetlerinin sürmesine katki saglayacak çalismalari destekleyeme devam edecegiz. 2028 yilinda 90 milyon turist ile 100 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz" seklinde konustu.



"Dijital Vergi Dairesini hayata geçirecegiz"

Sürdürülebilirligi odagina alan, yesil ve dijital dönüsümü destekleyen politika çerçevesini gelistirip güçlendireceklerini vurgulayan Nebati, sözlerine söyle devam etti:

"Enerji verimliligi uygulamalarini, yenilenebilir enerji yatirimlarini, hidrojen enerjisi gibi temiz enerji üretimini ve kullanimini daha fazla tesvik edecegiz. Böylece enerjide disa bagimliligimiza giderek son verecegiz. Düsük karbona dayali bir büyüme sürecine katki saglayacak olan emisyon ticaret sistemini ivedilikle devreye alacagiz. Yapay zeka uygulamalari entegre edilmis Dijital Vergi Dairesini hayata geçirecegiz. Küresel dijital devrim ekonomisinde yer alarak, sadece çagi yakalamaya çalisan degil, öncülük yapan ve çaga yön veren bir Türkiye oldugumuzu bir kez daha gözler önüne serecegiz. Tüm bu hedeflerimizi gerçeklestirmek için ekonomi politikasi araçlarini bütüncül bir yaklasim içinde uygulamayi sürdürecegiz."

"Çukurova Havalimanina ilk uçagi bu hafta indirecegiz"

İçel’le ilgili müjdeler de veren Bakan Nebati, "Çukurova Havalimani’na ilk uçagi Allah’in izniyle bu hafta indirecegiz. Ayrica, 11,7 kilometrelik havalimani baglanti yolunu da tamamladik. Yakin zamanda onu da hizmete alacagiz. Çok kisa bir sürede Çesmeli-Kizkalesi Otoyolu’nun temel atma törenini gerçeklestirecegiz. Silifke ilçemizin çikisinda bulunan Limankale tünelinin çalismalari tamamlandi. Yakin zamanda devreye alacagiz. Nükleer Enerji Santrali Kavsaginda 420 metre viyadük ve 1,6 kilometrelik baglanti yolu ile üst geçidini tamamladik. Insallah onlari da en kisa zamanda devreye aliyoruz. Akdeniz Sahil Yolu Aydincik Gözce arasinda 3 tünel, 1 viyadük olmak üzere toplam 5,6 kilometrelik yol da açilisa hazir durumdadir. Toroslar ilçemizde bulunan mezarlik mevkiindeki farkli seviyeli kavsaklardan ilkini tamamlamistik. En yakin zamanda ikincisinin çalismalarina basliyoruz. Bizler, İçel’de 2003-2023 yillari arasinda tam 13 baraj, 10 gölet, 50 sulama tesisi ve 75 taskin koruma tesisi olmak üzere toplamda 166 tesisi hizmete aldik. Gerçeklestirdigimiz ve gerçeklestirmeye devam ettigimiz bu yatirimlarla ilimizde tarimin, ticaretin, turizmin, ulasimin ve daha birçok alanin gelismesine katkida bulunmaya devam ediyoruz. Inaniyorum ki sehrimizin kalkinmasi yolunda beraberce çalisarak çok verimli ve hayirli sonuçlari birlikte alacagiz" dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan toplantinin ikinci kismi basina kapali olarak gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA