Göçerlerin Zorlu Yayla Yolculugu Basladi

Sonbaharda havalarin sogumaya baslamasiyla birlikte hayvanlarini daha sicak bölgelerdeki kislaklara götürerek kisi geçiren göçerler, havalarin isinmaya baslamasiyla birlikte hayvanlarini yeniden serin yaylalara götürmek için kislaklardan çikartti.

Göçerlerin Zorlu Yayla Yolculugu Basladi
Sirnak, Mardin ve Batman’daki kislaklardan sürülerini çikartan göçerlerin Erzurum, Bitlis, Mus, Agri gibi illerdeki yüksek rakimli yaylalara dogru yaklasik 1 ay sürecek zorlu yolculuklari basladi.

Çadirlarini, esyalarini eseklere yükleyen göçerler, sürülerini de önlerine alarak her türlü hava sartlarina ragmen günlerce kimi zaman karayollarinda kimi zaman da dag bayir demeden yürüyen göçerler ulasacaklari yaylalarda yazi geçirecek, sonbaharda yeniden kislaklara dönecekler.

Günler süren zorlu yolculugu IHA muhabirine anlatan göçerlerden Adnan Ok, yolda hava muhalefetinin yani sira bazen tarla sahipleri bazen yollardan geçerken sürücülerle sikinti yasadiklarini söyledi.



Bir ay boyunca yol gidecekler

Nusaybin’deki kislaklardan çikarak Erzurum’un yüksek yaylalarina dogru yol aldiklarini belirten Ok, “Nusaybin’den geliyoruz, Batman üzerinden Erzurum’a gidiyoruz. Yolculuk çok zorlu geçiyor. Bazen hayvanlar ekinlere zarar verebiliyor millet bize tepki gösteriyor. Bazen köylüler hayvanlarimizi dinlendirmeye de izin vermiyorlar” dedi.

Batman’dan Mus üzerinden Erzurum’a ulasacaklarini vurgulayan Ok, sunlari söyledi:

“Batman’a oradan da Mus’a gidecegiz. Hiçbir güzelligi yok bu isin ama her türlü zorlugu vardir. Yolda yagmur yagiyor, hayvanlar gece gündüz durmuyor yol gidiyoruz”.

“Sicak hava hayvanlarimiza zarar veriyor”

Göçerlerden Abdullah Küçük ise, Nusaybin’den yola çiktiklarini Batman, Mus üzerinden Erzurum’a ulasmayi hedeflediklerini söyledi.



Bir ay sonra Erzurum’a ulasacaklarini anlatan Küçük, “Havalar isinmaya basladi.

Sicak hava hayvanlarimiza zarar verdigi için hayvanlar boguluyor o yüzden de havalar isinmaya baslayinca yüksek serin yaylalara gidiyoruz. Yolculuk zor geçiyor. Yolculugumuz bir ay sürecek” diye konustu.

Göçerlerden Kemal Özer de zorluklari olsa da meslegini sevdigini söyledi.

Kaynak: İHA