NATO Açiklamasi 'Moskova'nin 3 Günde Kazanmayi Umdugu Savas 15'Inci Ayina Giriyor'

NATO Askeri Komitesi Baskani Amiral Rob Bauer, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO ülkelerinin Genelkurmay Baskanlari toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, “Moskova’nin 3 günde kazanmayi umdugu savas 15’inci ayina giriyor” dedi.

NATO Açiklamasi 'Moskova'nin 3 Günde Kazanmayi Umdugu Savas 15'Inci Ayina Giriyor'
Belçika’nin baskenti Brüksel NATO ülkelerinin Genelkurmay Baskanlari toplantisinin ardindan NATO Askeri Komitesi Baskani Amiral Rob Bauer, basin toplantisi düzenledi.

Bauer, NATO’nun askeri planlari ile ittifak üyesi ülkelerin ulusal askeri planlamalarinin entegre edilmek istendigini belirterek, “Bugün ittifak üye ülkelerinin Genelkurmay Baskanlari ilk kez NATO ve ulusal düzeylerde askeri planlamalar için koordinasyon toplantisi gerçeklestirdi. NATO ortak savunma için yeni bir çag baslatiyor. Buna haziriz. Bu sabah Sayin Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in de dedigi gibi ittifakimizin son on yilda ve hatta son bir yilda dönüsümü kayda deger olmustur. Ama hedefe varmis degiliz. Vilnius kapsaminda ulusal askeri planlarini fazla hatta daha fazla NATO askeri planlariyla uyumlu hale getirecegiz. Güçlerimizi çok daha hizli operasyonel hale getirecegiz. Daha fazla askeri güç üretip tüm NATO topraklarinda daha aktif hale getirecegiz’’ dedi.



"Daha güçlü komuta, daha güçlü kontrol"

NATO’nun yeni bir ortak savunma çagina girme politikasi hazirliklarinin devam ettigini söyleyen Bauer, “Bugün daha güçlü bir komuta ve daha güçlü bir kontrol kapasitesine olan ihtiyacimizi ele aldik. Sayilari ve ekipmanlari tüm bölgelerde ve tüm alanlarda ihtiyaçlarimiza göre belirleyecegiz. Unutmamaliyiz ki bu çalisma hala devam ediyor. Meyvelerini de önümüzdeki aylarda Vilnus’taki devlet ve hükümet baskanlari zirvesinde verecektir. Ittifakin siyasi iradesiyle bu kapasite artirimi istemesi gerekiyor. Bu hiç olmadigi kadar önemlidir" dedi.



"NATO ne kadar gerekirse Ukrayna’yi o kadar destekleyecektir"

Rusya ve Ukrayna savasinin NATO politikalarini belirleyici sekilde etkiledigini söyleyen Bauer, "Rusya’nin Ukrayna savasi ve Euro-Atlantik bölgenin güvenligi üzerindeki tehdit onlarca yildan beri en yüksek seviyede. Moskova’nin 3 günde kazanmayi umdugu savas 15’inci ayina giriyor. Ukrayna halki ve Ukrayna ordusu bizi sasirtmaya devam ediyor. Ukraynali meslektaslarimiz son duruma iliskin detayli raporlar sundular. NATO ne kadar gerekirse Ukrayna’yi o kadar destekleyecektir. Rusya uluslararasi düzeni sarsmistir. Maalesef bu durum bizi ortak savunma çagina itmistir. Biz degil rakiplerimiz bu gündemi belirlemektedir. NATO ve ittifak üyelerinin askeri planlarini uyumlastirmasi ile hepimiz ayni pusulayi izleyecegiz’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA