Mikoriza Mantari Ile Ekimler Yapildi

Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan, mikoriza mantari kullanilarak deneme ve demonstrasyon ekimleri gerçeklestirildi.

Mikoriza Mantari Ile Ekimler Yapildi
Yozgat Merkez, Sorgun ve Bogazliyan ilçesindeki 4 köyde, 4 degisik üründe mikoriza mantari deneme ve demonstrasyonlari kuruldu. Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, dogada tabii bir sekilde bulunan ve üretim ve kullanimi giderek yayginlasan mikoriza mantarinin, çiftçi sartlarinda kullanilarak verimi artirmak ve çevreye faydali tarim yöntemlerini yayginlastirmak amaciyla seker pancari, kuru fasulye nohut ve ayçiçeginde uygulandigini ifade etti.

Inceçayir köyünde yapilan deneme ekiminde Yozgat Il Tarim ve Orman Müdürü Il Müdürü Tanju Özkaya, yapilan çalisma ile ilgili olarak sunlari söyledi:

“Mikoriza mantari; dogada tabii bir sekilde bulunan faydali toprak mikroorganizmalari olup, bitki köklerine yapisip bitkinin kökleri üzerinde, ayrica kendi kök uzantilarini olusturmaktadir. Böylece bitki ile birlikte yasayan kök sisteminin gerçek bir uzantisi gibi daha fazla kök salmasini saglayarak köklerin giremedikleri ve uzanamadiklari yerlere girmekte ve orada bulunan bitki besin elementlerinin ve suyun bitki tarafindan daha iyi alinabilmesini saglamaktadir. Böylelikle üretim ve verim artisi saglamaktadir. Mikoriza mantari toprakta bulunan besin elementleri ve gübrenin daha iyi bitki tarafindan alimini sagladigindan dolayi dekara atilan gübre miktari da azaltilabilmektedir. Küresel isinma ve iklim degisikliklerin gündemde oldugu bu dönemde daha az gübre ve su kullaniminin saglanmasi hem ülke ekonomimiz açisindan hem de çevre ile alakali olarak ülkemiz ve dünyamiz açisindan büyük önem tasimaktadir. Bu faydali spor mantari steril ortamlarda çogaltilarak uyur halde paketlenmektedir. Uygulamada kullanilan mikoriza mantari, suya koyularak sporlarin canli hale getirilerek tohuma kaplama seklinde, fidelere uygulanacaksa daldirma seklinde veya damlama sulamada sulama suyuna katilma seklinde yapilmaktadir. Önceki yillarda yaptigimiz denemelerde seker pancarinda yüzde 10, bugdayda yüzde 10-20, soganda yüzde 15-18, domateste yüzde 25-50 oranlarinda verim artislari olmustu. Bu yil çiftçilerimizden gelen talep istikametinde Bogazliyan ilçemize bagli Ovakent beldesinde faydasini çiftçilerimize göstermek amaciyla seker pancarinda tekrar uygulandi. Merkez ilçe ve Sorgun’da ise daha önce denemesini yapmadigimiz kuru fasulye, ayçiçegi ve nohutta da deneme ekimlerini yaptik. Yapilan bu ekimlerin kontrol ve takipleri teknik personelimizce yapilacak olup, sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktir."
Kaynak: İHA