Tavsanli'da Yasatilan Asirlik Helva Gelenegi

Kütahya’nin Tavsanli ilçesinde asirlardir, damatlarin ’bitli helva’ olarak adlandirilan tatliyi kayinvalidelerine hediye etme gelenegi sürüyor.

Tavsanli'da Yasatilan Asirlik Helva Gelenegi
Tavsanli’da Ramazan ayinin ortalarinda yerine getirilen gelenek vatandaslar tarafindan asirlardan bu yana devam ettiriliyor.

Halk arasinda ’bitli helva’ diye anilan susamli helvalardan olusan ve kayinvalidelere özenle süslenerek hazirlanan hediyelik tatli sepeti damatlar tarafindan kayinvalidelere hediye ediliyor. Damat ve damat adaylari, kayinvalidelerine susamli helva götürerek bu gelenegi sürdürüyor.

Asirlik isyerinde helva satisi yapan Veli Tayfur, "Her sene oldugu gibi Ramazan ayinin ortasinda genelde 15’indenden sonra yillardir devam eden susamli helva, bitli helva gelenegi devam ediyor. Damatlar kayinvalidelerine götürüyorlar. Bu günlerde yogunluk yasiyoruz ve damatlar kayinvalidelerini bu gelenek ile sevindiriyorlar" diye konustu.

Kayinvalidesine helva alan Ahmet Peker ise "Ramazan ayinin 15’inden sonra Tavsanli’nin bir adeti bu, bizde bu adeti yerine getiriyoruz. Asirlik helvacidan aldik sepetimizi ve kayinvalidemize götürüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA